“Силна” инициатива срещу домашното насилие

Стартира Viber бот за превенция на домашното насилие в България

21 October 2021

Проблемът с домашното насилие е особено изострен по време на пандемията от COVID-19. Сигналите за престъпления, свързани с домашно насилие в София, са се увеличи двойно през 2021 г. спрямо 2019 г., по данни на Софийската районна прокуратура.

Фондация Future Perfect разработи Viber бот за превенция на домашното насилие в България, на име “Силна”. Той може да бъде открит на адрес: https://chats.viber.com/silna или като потърсите “Силна” в приложението Viber за Android, iOS и десктоп компютри.

“Силна” предлага съвети за безопасност, бърз достъп до денонощните телефонни линии и контакти на всички центрове в България, където хора, пострадали от домашно насилие, могат да потърсят защита.

Чрез бота всички Viber потребители могат да се осведомят за своите права в случай, че пострадат от насилие, какви са конкретните стъпки за подаване на молба за защита и къде да потърсят спешна медицинска помощ на територията на Столична община.

Чрез “Силна” могат да бъдат намерени и образователни материали за цикъла на домашното насилие, какви форми на насилие съществуват, каква отговорност носи извършителя и какви действия би предприела полицията, след като бъде подаден сигнал за домашно насилие.

Услугата е безплатна, анонимна и не изисква регистрация. Проектът е финансиран от програма “Социални иновации” на Столична община.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР