Кодовете на модерния лукс

EVA гостува в семейния дом на Христина Тотева

Елка Влаховска 28 October 2021

Диванът, модел Glow In, холните масички и креслото на Desiree се вписват елегантно в класическата рамка на стената с декоративен стенен профил, тип „Даду“. Гранитогресът, модел Cosmopolitan на италианската компания Mirage, е плод на търсенето на най-добрите мрамори, снемането чрез ин джет технология и възпроизвеждането на естествените „вени“, чрез които природата сякаш извайва произведение на изкуството.

Снимка: александър новоселски

EVA гостува в семейния дом на Христина Тотева, създател на сайта www.essenzialedesign.com, в който са селектирани най-известните италиански брандове – производители на настилки, мебели, осветителни тела, тапети и др. Всеки професионалист, ползвал услугите й, е на мнение, че пазарът се е нуждаел точно от такъв доверен и надежден партньор.

Една от тайните на хармоничния дизайн според Христина е в простата и правилна кореспонденция на материали, форми и цветове в едно пространство. Доказва го домът й в престижен затворен комплекс в полите на Витоша.

„Ние сме правили дом, а не шоурум – казва Христина Тотева. –  Не сме изложили тук последния писък в дизайна, който както в модата откутюр е нещо, предназначено за ревюта или представяне. Във вътрешното оформление на апартамента беше важно да използваме актуални неща и те да се съчетават хармонично, да създават удобна и уютна среда, защото това е най-важното в един дом. Истината е, че дизайнът понякога може да натоварва, ако няма баланс и добър вкус.“

Домът следва кодовете на последните интериорни тенденции, без да натрапва присъствието на един или друг елемент. Изразява внушението за луксозна среда на обитаване чрез добре  балансирана еклектика. Виждаме я във въвеждането на релефни форми, които препращат към класически образци и дават аристократичен облик на дома, съчетани добре с ултрамодерни решения.

Релефни тапети и килими с ефект на състаряване се композират хармонично с мебелите и осветлението, умни решения за дистанционен контрол на дома (гласово и мобилно управление чрез Alexa) съжителстват с уюта на кадифето, кожата и дървото.

Завръщането към елементи от стила ар деко е друга световна тенденция, която деликатно се изявява тук – виждаме я в поредица от геометрични форми, както и със златните осветителни тела, с дискретната поява на златен кант на различни места, както и при емблематичната акцентна холна масичка на компанията Euromobil Italia, която може да променя формата си около оста и да бъде поставяна като пластичен обект на различни места според нуждите и настроението.

Гранитогресът с мраморна шарка е господар в настилките и облицовките на дома, умело съчетан с дърво или бетон за постигане на по-топло и земно внушение. Това отново е световна тенденция в модерния интериорен дизайн, която можем да наблюдаваме през последните години.

Тук е много важен балансът на съчетаването на гранитогреса с другите елементи в дома – от една страна, той дава изява на другите материали, текстури и форми, но от друга, може да натрапи прекалено силно присъствието си. В този дом е намерен балансът на добрия вкус.     

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР