Пират на име Били

Момичето, което не обича да се усмихва, изглежда по-щастливо от всякога. А дали е така?

Силвия Канин 23 October 2021

Тя носи само широки дрехи – значи не харесва тялото си. Тя се появява на корицата на „Вог“ в корсет – значи е лицемерка, която използва несигурността на тийн аудиторията за слава и сега показва истинското си лице. Тя е твърде намръщена – подтиква децата към крайности. Тя е добро момиче от щастливо семейство – всичко е готова да направи за пари.

Били Айлиш е ходещо противоречие, което никой не очакваше да счупи всевъзможните правила за успех в музикалната индустрия, градени с години и захранвани от сексапил и нездрави интереси. Били Айлиш Пайрът Брейд О’Конъл, както е цялото й име, се случи, за да ни напомни, че дори във време, в което всичко е измислено и всеки прилича на този до него, може да има явление, подобно на мрачен ураган, който оставя след себе си красиво небе.



„Не бих могла да кажа, че съм готина, защото самата аз не се чувствам така. Просто въобще не ми пука и предполагам, това е нещото, което хората намират за готино“, споделя Били в интервю, в което излага на показ себе си без свян и притеснение. Всъщност тя няма от какво да се притеснява. За детството си разказва с усмивка, определя го като щастливо и весело. Родена е на 18 декември 2001 г. в изключително артистично семейство. Баща й и майка й са актьори, които, освен всичко останало, са влюбени в музиката. В къщата им в Ел Ей тя и брат й Финиъс, който е пряко замесен в нейната музика, израстват сред артистичен хаос. Свободолюбивите родители Маги и Патрик осигуряват на Били възможно най-подходяща за талантите й домашна среда, като дори я оставят на домашно обучение. Били никога не е ходила на училище в класическия смисъл на думата. Нещото, което оставя истинска следа в съзнанието й обаче, е детският хор на Лос Анджелис, в който я записват родителите й. Там тя разбира какво означава да пееш от сърце.
На 11-годишна възраст пише първата си песен. 4 години по-късно с Финиъс написват Ocean Eyes, парчето, което се превръща в абсолютен успех за непознатото до този момент момиче.

Със способността си да пише музика така както се пишат книги – с история, драма, светлина и тъга, вплетени в сюжет от 3-4 минути, Айлиш се превръща в най-младата поп звезда, която печели награди „Грами“ в така важните категории „Песен на годината“, „Най-добър нов артист“ и „Албум на годината“.  Тя е и най-младият изпълнител, изпял песен към филм за Агент 007.

Сред нейните топ фенове са хората, на които ние сме фенове. Елтън Джон, говорейки за нея, споделя: „Не мисля, че някога е имало толкова млад поп артист, който е писал толкова лични песни“, а Алесандро Микеле, креативният директор на Gucci, казва: „Били интерпретира женствеността по нов начин“. Тези коментари попадат в материала, посветен на звездата в юнския брой на британския „Вог“.

На корицата му певицата за първи път сваля широките дрехи и облича провокативни модели, разкриващи толкова много от нея, колкото част от феновете й не са готови да понесат. Предложението от „Вог“ идва точно за промоцията на новия й албум, а идеята как да изглежда Били е изцяло нейна, включително корсетът. С екипа й използват корсета с цялата му история като провокация към разбирането ни за сексапил – в синхрон с посланията на новия й албум Happier Than Ever.  

Пред изданието Били разкрива, че в детството й тялото й винаги е било източник на несигурност. Днес обаче, когато се чувства добре и уверена във външността си, хората се опитват да я накарат да изпитва вина за това. „Не ме карайте да се чувствам, сякаш не ставам за пример за подражание, защото ви „възбуждам“, коментира тя пред Vogue.

Заглавието на новия албум на Били прави заявката, че е по-щастлива от всякога, но това, разбира се, е в рамките на изкуството. Всяка една песен в Happier Than Ever разказва за тъмната страна на известността, така че албумът всъщност е прозорец към мрака, който върви редом със славата. Първият релийз от албума тази година беше „Your Power” – нежна акустична балада, която поставя въпроса за насилието над непълнолетни момичета и личната история на изпълнителката, свързана с това.

За нея Били споделя: „Беше ме страх да издам тази песен, защото е любимият ми проект от всички, които съм правила досега. Почувствах се сякаш светът не я заслужава. Тя е отворено писмо до всички, които се възползват от мен – най-вече мъжете. Искам хората да ме чуят, а не да се опитват да разберат за кого говоря, защото песента не е за това. Не е за конкретен човек. И може би си мислите, че всичко това е, защото съм в музикалната индустрия – не! Това се случва навсякъде.“

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР