Помощ! Свръхсуха кожа през есента и зимата

Искрено и лично за атопичния дерматит

eva.bg 08 November 2021

„Свръхсуха“ може би не звучи чак толкова страшно, но много от нас познават онова ужасно усещане на раздразнение по кожата и непоносим сърбеж, което ни изкарва извън равновесие. Нас, че и децата ни. А през есента и зимата дори се обостря и нещата започват вече да граничат със страшното.

Зачервявания, обриви, лющене, инфекции, екземи и други видими съпътстващи симптоми по лицето, ръцете и тялото, или физическият дискомфорт, са само едната страна на атопията. Другата е психологическа и социална и включва сринато самочувствие, невъзможност за пълноценен сън и почивка, нервност, напрежение, дори депресия, също комуникация и взаимоотношения, които страдат. При повечето хора се редуват спокойни периоди и тежки фази с обостряне и пристъпи. Студено време, дехидратация на кожата, сезонни алергии, цветя и полени, козметика и парфюми, агресивни сапуни, дезинфекциращи и перилни препарати, прах и цигарен дим, вълна и синтетични материи, тесни дрехи, душове с гореща вода, козина от домашни любимци, както и стресът могат да предизвикат или влошат атопичния дерматит.

Атопичният дерматит може да се появи във всяка възраст, и при жени, и при мъже, като е доста широко разпространен сред бебета и малки деца. Сред основните симптоми са възпалена, зачервена, суха и сърбяща кожа. Атопията е специален вид алергична свръхчувствителност, свързана с хроничен дерматит, сенна хрема, астма. Терминът дерматит означава възпаление на кожата, като е налице и наследствен елемент.

Факторите на околната среда могат да активират симптомите на атопичен дерматит по всяко време от живота на индивиди, които са наследили атопията. По-висок е рискът за деца и възрастни, живеещи в замърсените градски райони. Свръхупотребата на сапуни и препарати, съчетани със замърсяването, нарушават баланса на кожния микробиом – съвкупността от всички микроорганизми, които нормално живеят по кожата и лигавиците ни. Нарушеният баланс на микробиома засяга бариерната функция на кожата, отслабва имунната система и е фактор за развитие на атопичен дерматит.

Освен да се опитаме, доколкото е възможно, да ограничим рисковите фактори и причините за поява и обостряне на атопичния дерматит, можем да действаме навременно и локално. Активните съставки, които трябва да търсим в козметиката, защото са най-добрите оръжия във войната срещу атопичния дерматит, са липиди от овес, масло от авокадо, рициново масло, глицерин, триглицериди, сквалан, транексамова киселина и витамин E. Български бранд предлага и една уникална пробиотична съставка, която възстановява баланса на микробиома и засилва естествената защита на кожата при хора с атопичен дерматит, но за това след малко.

Липидите от овес са богато натурално масло, наситено с омега-3, омега-6 мастни киселини и серамиди, които имат успокояващо, защитно и емолиентно действие, подпомагат заздравяването и успокояването на атопичната кожа. Маслото от авокадо има свойството бързо и лесно да прониква в кожата, хидратирайки, подхранвайки и успокоявайки я в дълбочина. Богато е на витамини А, E и D, както и на наситени мастни киселини, които заздравяват и заглаждат кожата. Изключително полезно е при всекидневна употреба. Рициновото масло е богато на витамин Е и мастни киселини, използва се в козметиката като емолиент, защото редуцира дехидратацията. Глицеринът омекотява и задържа влагата в кожата, като повишава еластичността и защитната й функция. Триглицеридите са натурални пречистени липиди от палмови ядки с мощно овлажняващо и изглаждащо действие, които правят кожата мека и нежна. Скваланът е естествено съдържаща се в кожата съставка, която позволява задържането на влага и хидратацията. При лечение на атопичен дерматит е от съществено значение за поддържане баланса и естествената защита на кожата. Транексамовата киселина регулира пропускливостта на кръвоносните съдове, типична при атопичен дерматит, намалява зачервяването и отока на засегнатите участъци. Витамин Е има мощно антиоксидантнно действие.

Изброените активни съставки са миксирани в прецизни, интензивни и високоефективни формули, сътворени от специалисти на българския бранд biotrade. Новата серия Atopity, разработена специално от дерматолози за много суха и страдаща от атопичен дерматит кожа, включва емолиентно измиващо олио за тяло и емолиентен успокояващ балсам за тяло. Балсамът съдържа уникалната съставка Yogurtene Balance, която представлява пробиотичен комплекс на базата на Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Този пробиотик възстановява баланса на микробиома и засилва естествената защита на кожата, което е от ключово значение при атопичния дерматит. Клинично доказано е, че пробиотикът Yogurtene Balance намалява развитието на патогенните бактерии Staphylococcus Aureus и увеличава популацията на добрите бактерии Staphylococcus Epidermidis. Yogurtene Balance може да бъде открит само при biotrade, с което брандът отново доказва, че е един от най-иновативните у нас.

Емолиентното измиващо олио и емолиентният успокояващ балсам са изключително щадящи, не съдържат сапун, аромати и алергени, намаляват зачервяването и успокояват сърбежа. Подходящи са не само за възрастни, но и за бебета и малки деца, за всекидневна употреба. Формулата им възвръща комфорта при раздразнения и възпаления, подсилва водно-липидната мантия и ествествена защита на кожата.

Atopity идва точно навреме. Продуктите могат да бъдат открити в аптеките и на biotrade.bg.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР