С тен или без тен - това е въпросът!

12 August 2022

Ако зависеше от дерматолозите, щяха да забранят слънцето. Ако зависеше от козметичните компании, те щяха да задължат всяка жена да си купи пълен набор от слънцезащитни продукти. Макар че жените, които не ги използват или ги използват небрежно, после си купуват килограми от най-скъпите кремове против остаряване и бръчки.
Но напоследък се чуват гласове, че прекалената употреба на автобронзанти и кремове срещу слънчевите лъчи също е вредна. И така - с тен или без тен да се върнем от отпуската - това е въпросът! Нека да чуем различни мнения по него.

Вярно ли е, че остаряването на кожата се дължи главно на слънцето?

Не, дерматолозите смятат, че само 10 -20% от уврежданията на кожата в процеса на остаряване се дължат на слънцето. Около 30% се дължат на начина на живот: стрес, пушене, алкохол, безсъние... Следват наследствените фактори, замърсяването на околната среда и т.н. Така че слънцето не е главният виновник за остаряването. Макар че и тези 10-20% са достатъчни.

Кои лъчи са по-вредни - UVA или UVB лъчите?

UVВ са главният виновник за изгарянията, кожния рак и преждевременното състаряване на кожата. За да ги избегнете, внимателно изберете слънцезащитното средство - на него трябва да пише, че предпазва и от двата вида ултравиолетови лъчи, А и В. Ако е отбелязан само А, не купувайте. За да се предпазите от вредното лъчение, стойте на плажа до 10 часа или след 16.

Витамин D се образува под действието на слънчевите лъчи. Но може ли да се набавя само от храната?

Не, необходимо е да поемете малко слънце. Десет минути три пъти седмично са достатъчни. Интересното е, че UVB-лъчите го образуват в тялото, а UVA го разрушават. Така че ако веднъж сте придобили лек тен, трябва да го пазите.

Кои са изложени на по-висок риск от меланом, рак на кожата - хората от Австралия и Средиземно море, където почти целогодишно има слънце, или хората от "по-хладните" държави?

Ако един германец или швед не се показва цяла година на слънце, но за 10 дена се пече упорито и изгаря, той е застрашен от меланома няколко пъти повече от рибаря по бреговете на Австралия. Тежките изгаряния в детството и по-късно се смятат за основна причина за меланома.

ако слънцезащитният крем е 50 фактор, мога ли да го нанеса по-тънко, защото е много скъп?

Ако го нанесете на тънък слой, все едно че се защитавате с фактор 20. Помислете си дали една опаковка слънцезащитно средство е достатъчно за цялото семейство, както купуват много от хората.

как е правилно да се нанасят слънцезащитните средства?

Наскоро проведено изследване във Франция показа, че дори тези, които редовно ползват защитни средства, не винаги ги нанасят правилно. Забравени оставят задната повърхност на краката, участъците покрай банския, горната част на стъпалата и крайчетата на ушите. Така че нанесете средството на плътен слой, внимателно размажете и повторете на всеки два часа на плажа, включително и след всяко къпане. Дори и на опаковката да пише, че е средството е водоустойчиво, слънчевите лъчи достигат до кожата на дълбочина половин метър под водата.

за колко време се възстановява изгорялата кожа?

За около 30 дни - толкова трае клетъчната обмяна. При положение, че не изгаряте повече и хидратирате кожата. Използвайте крем, чиито съставки унищожават свободните радикали. Защото 20 процента от увреждането на кожата от слънчевите лъчи се дължи на свободните радикали.

какво друго може да защити кожата от уврежданията, освен слънцезащитните?

Огромна надежда се възлага на витамин А - взема се в големи дози два-три дни след изгарянето. Всички знаем, че този витамин играе ключова роля при регенерирането и обновяването на клетките. Установено е също, че хората с диагноза рак на кожата имат много ниско ниво на витамин А в организма си.

вярно ли е, че половината от щетите, които причиняваме на кожата си, са до 30 години?

Някои изследователи смятат, че тази възраст е 18. Тоест ако сме изгаряли няколко пъти от слънцето до тази възраст, това е променило генетично нашите клетки, изключвало е няколко пъти имунната ни система и тя не работи както трябва. Затова е изключително важно да пазим децата и себе си в млада възраст.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР