Есенните емоции на кожата

В края на лятото почти всяка кожа придобива характера на чувствителната кожа

06 September 2022

Раздразнена и жадна за грижа – в края на лятото почти всяка кожа придобива характера на чувствителната кожа. Червените петна, усещането за напрежение и сухота са нейният SOS.

Типично женските характеристики са валидни и в този случай – прекомерна реактивност и ниска толерантност. И най-малкият дразнител е способен да накара емоционалните й нива да ударят тавана.

Причините? Нервите, разбира се! Нервните окончания на кръвоносните съдове са по-близо до повърхността на чувствителната кожа, отколкото са при нормалната. Т.е. кожата реагира много по-бързо и активно при механични дразнения, термични и химични стимули.

Чувствителната кожа лесно се възбужда от докосване с четка или от абразивни текстури, освен това има непоносимост към някои козметични продукти. Често този тип кожа е суха до атопична, а една от причините за това е лесната загуба на влага от епидермиса.

Освен хидратацията, балансирането на нейния микробиом е другият приоритет в грижите. Това означава освен да включите козметика с пробиотици, да я пощадите от съставки като алкохол и ароматизатори, които обикновено се съдържат в почистващите продукти. Съставки като цинк и серамиди помагат за стабилизирането на кожната бариера – имайте ги предвид.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР