Умбрия - антична и автентична

Умбрия е приказка. Попадайки там, ставаме част от нейните истории за замъци и ловци, а когато се върнем, завинаги ще я сънуваме

Любомир Василев 29 September 2021

La terra dei santi – Земята на светците, или Зеленото сърце на Италия, по-голямата сестра на Тоскана е наричана с много имена и всичките са заслужени. Родно място на свети Валентин и на двамата бащи на западното монашество – светите Франциск и Бенедикт, този регион има впечатляващ дял в изкуството и историята, а местните традиции и начин на живот го превръщат в столица на бавното хранене.

Единствена по рода си, без море или международна граница, Умбрия е дом на повече кулинарни достижения от много от по-големите си съседи. Доскоро засенчвана от Лацио и Тоскана, напоследък все повече търсачи на вкусна храна са обсебени от това място заради невероятната му кухня. Градове като Норча, Орвието и Треви са известни с производството на едни от най-добрите зехтини и вина в Италия.

Обширните дъбови гори означават много жълъди, които ароматизират месото на прасетата по начин, който го превръща в едно от най-добрите в страната. Неслучайно Норча е наричана столица на свинското. Горите й са дом на невероятен брой трюфели, настъргвани с апломб върху всичко. Ако все още не сте опитвали сандвич с поркета, трябва да го направите именно тук, в неговата родина. Когато изчерпите по-големите градове като Перуджа и Асизи, Норча и Сполето (те са на не повече от няколко километра един от друг, което прави Умбрия много лесна за изследване), има второ ниво на малки интимни градчета като Монтефалко, Беваня и Треви, а по пътя ви добрата храна дебне отвсякъде.

Според неотдавнашно проучване в социалните мрежи Умбрия е оценена като номер едно за качеството на предложенията, свързани с храна и ресторанти. Причината за успеха е автентичността на предлаганите рецепти и ястия, сервирани както в семейната тратория, така и в изтънчения ресторант. Тук вероятността да попаднете в туристически капан е почти нулева. Малко места издигат земната кухня на Умбрия до такива висоти както мишлензвездния ресторант Vespasia. Елегантно настанен в палацо от 16. век, обзаведен с ярко съвременно изкуство, изисканият ресторант на готвача Валентино Палмисано представя три дегустационни менюта, демонстрирайки съвременен подход в някои от най-простите и традиционни за региона ястия. Като например супата от леща с отлежал пармезан на пяна, мус от трюфел и маслинов сладолед.

Гурме храна на нормални цени прави L’Officina, една от най-горещите точки в Перуджа. Страстният собственик Янис споделя 30-годишния си опит в храненето в своя ресторант, разположен в бивша фабрика. Вибрацията е непринудена, вълнуваща и модерна, със сезонни менюта и изобретателно представени ястия.

Nadir e намерил място под най-старото кино „Зенит“ в Перуджа. Този местен любимец привлича алтернативната публика и в съответствие с атмосферата на арт къща предлага еклектична комбинация от средиземноморски и италиански ястия с биологичен уклон. Може да започнете със зеленчуков рататуй, да преминете през пилешко с ориз басмати и лимонов сос и да стигнете до поразително добрия стек „Етруско“.

Местата в местния фаворит Osteria Piazzetta dell’Erba винаги са заети. През зимата в уютния сводест интериор, а през лятото навън, на малкия, обсипан с цветя площад, изобретателната кухня с азиатски и европейски влияния привлича многобройна пуб-
лика. Тук хумус и уасаби редовно се появяват в ястията. Сред задължителните за опитване са октоподът на грил с кестени и ванилия, както и ньоките от червено цвекло със синьо сирене и горски плодове.

Да намерим добра храна в туристическия Асизи може да се окаже нелесна задача, но семейство Балдучи, собственици на скромната, но надеждна тратория Pallotta, гарантират стабилен стандарт. В кухнята леля Маргарита произвежда уникални умбрийски класики като палота – паста с гъби и маслини, или заешка яхния. Taverna del Lupo – Механата на вълка, е в бизнеса повече от 30 години. Намира се в изискана сграда от 14. век, цялата в арки и сводове. Тук ястията с трюфел са задължителни. Не прекалявайте с антипастите и домашните макарони, защото трябва да си оставите място за десерта Милефолие ал карамело.

Древно имение, старинен замък и мислещо семейство се обединяват с единствената цел да защитят и възстановят всичко, създадено още от времената на етруските, през призмата на собственото си чувство за естетика. Това е Reschio – уникален замък, хотел, реставрирани стари къщи за гости, конюшня с над 40 коня, собствени лозя, стопанства и хиляди хектара гори. Отсядайки тук, сюжетната линия на дните ви се променя и неусетно заживявате в приказка от отдавна отминала епоха. С двата си ресторанта това е задължителна дестинация. С току-що набрани зеленчуци от градината, зехтин от собствените маслинови дървета, трюфели от техните гори, в Reschio храната се приема изключително сериозно.

Alle Scuderie със своите високи тавани, ръчно изработени мебели и обширни панорами излъчва блясъка на отдавна отминали времена. Тук с най-пресните местни продукти се създават прости менюта с елегантни ястия. В ресторант Al Castello, намиращ се в хилядолетен замък, гледките са завладяващи. Залезите и смокиновите дървета, които парфюмират терасата през лятото, са незабравими. А през зимата след вечерята ликьорите пред пламтящия огън на камината са идеалният завършек на вечерта.

Умбрия е приказка. Попадайки там, ставаме част от нейните истории за замъци и ловци, а когато се върнем, завинаги ще я сънуваме.

Spaghetti Kitchen препоръчва/

Vespasia – https://vespasianorcia.com
L’Officina – https://lofficinaristorante.com/
Nadir – https://www.ristorantenadir.it
Osteria Piazzetta dell’Erba – https://www.osteriapiazzettadellerba.it
Pallotta – https://www.trattoriapallotta.it
Taverna del Lupo – https://www.tavernadellupo.it
Reschio – https://www.reschio.com

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР