10 съвета за здрава коса

Просто и ефективно ръководство за това как да се грижите за косата си

13 September 2021

Магията е в косата и всички дами са наясно с това свое женско оръжие. Състоянието на косата e почти толкова важно, колкото и на кожата на лицето. Чрез нея ние създаваме имидж, съблазняваме, провокираме, променяме се, градим самочувствие и увереност ... Неслучайно я наричат „короната на всяка жена“.

Затова не бива да се отнасяме с пренебрежение към нуждите й, не бива да занемаряваме грижите за нея.

Ето десет съвета за здрава коса, която винаги да извиква усмивка на лицето ви, когато се погледнете в огледалото.

1. Здравословна диета, здрава коса

В действителност, косата е неразделна част от тялото ни, така че балансираното хранене с риба, месо, яйца и боб е от голямо значение. Искате да знаете как да уплътните и укрепите косата си? Тогава здравословните мазнини са начело в менюто. Авокадото, зехтинът и храните, богати на Омега 3, като ленено семе, кисело мляко и извара, са задължителни. Добавките с Омега 3 и тези, съдържащи екстракт от хвощ и тиквено семе, също са чудесен начин да добавите повече здраве в косата си.

2. H20

Придържайки се към максимата каквото посеете, това ще пожънете, съветномер 2 е „добрата хидратация“, като пиете чиста вода. Осем чаши или 2 литра вода на ден би трябвало да са достатъчни, въпреки че е добре да вземете предвид къде живеете, какъв е климатът, околната среда, вашето здраве и колко сте активни.

3. Кога и как миете косата

Колко често наистина трябва да миете косата си?Въпрос за милион долара, ако изобщо съществува такъв. Краткият отговор е: зависи от типа на косата ви и здравословното състояние на вашия скалп. Общото правило е, че ако косата ви етънка, трябва да я миете ежедневно, защото тънката коса обикновено се омазнява по-бързо. За средно тънка коса, мийте я през ден или поне три пъти седмично. Плътната и гъста коса трябва да се мие на всеки две седмици, освен ако не правите много упражнения – тогава веднъж седмично е най-добре, за да помогнете за отстраняване на натрупаните замърсявания и запушени фоликули в скалпа. Винаги използвайте шампоан без сулфати и не забравяйте да масажирате скалпа.

4. Поглезете се с маска

Отделете време от натоварения си график, за да си правите дълбока подхранваща маска поне веднъж седмично, тъй като ще изглади и хидратира косата ви. Това е особено важно, когато използвате каквито и да е затоплящи уреди върху косата си. След всяко миене с шампоан използвайте малко количество балсам и започнете от средата, нанесете го надолу към краищата и след това нагоре до скалпа. Винаги го оставяйте поне за минута.

5. Сресване преди измиване

Ако искате да имате наистина здрава коса, никога не я разресвайте мокра, когато тя е най-крехка. Сресването на косата преди измиване премества естествените масла надолу по косата и в кичурите. Изчакайте и не сушете косата си със сешоар, докато не изсъхне поне до 60%, и не използвайте четка за оформяне, докато косата не изсъхне поне до 80%. Никога не използвайте пластмасова четка.

6. Да сушите или да не сушите със сешоар

Сушенето със сешоар може да поддържа косата ви здрава, особено, ако се доверите на иновативни технологии. При сешоарите една от последните иновации е Nanoe™ технологията. По-голямата част от съвременните сешоари използват йони, но разликата между тях и технологията Nanoe™ е, че йоните се прилепват към повърхността на косата, докато частиците Nanoe™ помагат на влагата да проникне директно вътре в косата, поддържайки я гладка, блестяща и здрава. Става въпрос за ултра малки, невидими водни частици, съдържащи 1000 пъти повече влага от обикновените отрицателни йони, което им позволява да проникнат в отворите на кутикулата на косъма. След като проникнат в кутикулата, те я стягат, което води до по-здрава коса с повече еластичност и блясък, както и с много по-малко статично електричество. Разгледайте пълната продуктова гама сешоари и преси за коса, които използват технологията Nanoe™ и открийте най-подходящия за вас продукт.

7. Подстригване на косата

Независимо дали косата ви е къса, средна или дълга, трябва да я подстригвате редовно, за да я поддържате здрава, но колко често всъщност трябва да я подстригвате? Общото правило е да подстригвате косата си на всеки 6-8 седмици. Това предотвратява цъфтежа и поддържа свежия вид на косата. При къса коса този срок обикновено е 2-4 седмици, иначе косата ви ще започне да изглежда обрасла и неподдържана. За средно дълга коса периодът обикновено е 8-12 седмици, а за дълга коса е важно да не я оставяте за повече от шест месеца, тъй като дългата коса е особено податлива към цъфтеж и начупване. Редовното подстригване намалява заплитането в долната част. То също така гарантира, че къдриците не променят формата си. Ако това се случи, тогава определено трябва да подстрижете косата си.

8. Масаж на скалпа

Редовното масажиране на скалпа разширява кръвоносните съдове под кожата, което от своя страна стимулира по-нататъшния растеж на косата. То може също да допринесе за уплътняване на косата. Масажирането стимулира произвеждането на по-дебел косъм, придавайки на кичурите по-здрав вид.

9. Копринени сънища

Спането на коприна може да изглежда малко превзето, когато става въпрос за вземане на решение как да се грижите за косата си, но гладката повърхност на коприната намалява триенето, накъсването и заплитането. Това е по-чиста повърхност за спане и докато памукът ще попие естествените ви мазнини, коприната ще заключи влагата, запазвайки мазнините непокътнати.

10. Дишайте дълбоко

Както споменахме по-горе, косата е неразделна част от тялото, а всички знаем какво стресът може да причини на телата ни, така че последният ни поред, но не и по значение съвет е да се научите да релаксирате. Ако поддържате себе си, тялото и ума си щастливи, косата ви ще бъде блестяща и здрава.

Това е нашето кратко ръководство как да поддържате косата си здрава. Както в повечето случаи, правилните инструменти правят работата много по-лесна, затова изборът на най-подходящия уред за вашата коса е ключово за поддържането на здрава коса.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР