11 шарки, десени и тапети. Примери и идеи за включването им в декора

07 September 2021

Едва ли знаеш поименно всички шарки и разцветки, дори и да присъстват в обзавеждането на дома ти. Колко лесно би било ако можем да ги опишем така, както описваме райетата, например.

Как ще опишеш десен с мотив fleur-de-lis на продавач-консултанта или как ще зададеш търсене на такъв тип дизайн в онлайн магазин? Не е достатъчно да се каже „флорален мотив“ или „с формата на лилия“, защото и това не е много очевидно и се иска малко въображение.

Заедно с Vivre изготвихме речник с имена на принтове, десени и декоративни елементи, чрез който по-лесно ще можеш да описваш желанията си. Намери своето вдъхновение и пазарувай изгодно на Vivre.bg в рамките на кампанията Legendary Days, която продължава до 19 септември, със специални цени за над 1000 бранда и възможност за безплатно връщане до 30 дни от получаване на поръчката.

Природни шарки (листа, цветя, природни елементи, извити линии)

Животински

Имитират шарките на някои животни като леопард, змия, крокодил, зебра и т.н. Въпреки, че изглежда смел, този дизайн се счита за натурален и подхожда на всякакъв интериор.

Избери тъкан със земни, кафяви, бежови или черни нюанси и ги комбинирай с шарки на райета за постигане на атрактивен визуален ефект.

Пейсли

Това е бохемската шарка в ярки цветове, която използва класическия персийски мотив "buta" – дъждовна капка, шишарка или бадем с извивка в стеснената част.

Пейсли се среща често в килимите, спалното бельо, възглавниците и абажурите. Популяризирана от легендарните The Beatles, тази шарка става характерна за хипи и рок културата.

Използвай този мотив в малки дози като акцент в бохемски и етно кътове. Може да го комбинираш с геометрични шарки, за да не претрупваш обзавеждането.

Ogee

Шарката ogee представлява повтарящ се мотив в S-образна форма. Това е един от най-често използваните модели в интериорния дизайн, заради изящните си линии и деликатен външен вид. Може да го откриеш в много тапети. Вписва се идеално, както в съвременния декор, така и в акцентите с ретро стил.Дамаска

Това е класическа флорална шарка, в която повтарящ мотив са стилизираните цветя – подредени самостоятелно или в съдове. Среща се в двуцветни тъкани, при които шарката е получена при преплитането на тъкани нишки.

Може да изглежда леко натруфено и неподходящо за съвременния, непретенциозен декор, но ще внесе глътка свеж въздух, ако е комбинирана в смели цветове. Ако мебелите са тапицирани в дамаска, може да смекчиш тежката им осанка със светли цветове в нисък контраст, които ще приглушат мотивите на шарката.Fleur-de-lis

При тази шарка повтарящ мотив е стилизираната лилия. В миналото този символ се е използвал само от благородниците, докато днес го срещаме и у дома.

Употребява се в десените на платовете (спално бельо, завеси, тапицерия) и в стенната декорация (стикери и тапети). Лилията се използва и при украсата на различни предмети от бита, като кутийки за бижута, рамки за снимки, огледала и часовници.Геометрични шарки (линии, квадрати, триъгълници, окръжности, диамант и др.)

Рибена кост

Тази шарка може да се срещне и под името „житен клас“. Представлява зигзагообразни линии, които се пресичат една в друга. Наподобява шевроновата шарка и придава елегантен, изтънчен вид на стаята. Подхожда идеално на спалня в класически стил, когато се използва в тапетите, килима или кувертюрата.Шеврон

Това е най-популярната зигзагообразна шарка изпълнена в два или повече редуващи се цвята. Бялото е класическият фон на шеврона, но могат да се използват и много интересни алтернативи. Шарката внася весела нотка в декора и е достатъчно да се използва съвсем малко, за да се постигне виталност на цялото пространство. Може да се комбинира с всякакъв принт и десен, стига цветовете им да си подхождат.Решетка

Това е геометрична шарка от квадрати или ромбове подредени зигзагообразно. Придава модерен вид и може да се комбинира с флорални мотиви или райета. Често решетката е предпочитана за килими, декоративни възглавници и покривки.Пепит

Може да го срещнете като „гингам“, но това всъщност си е добрият стар пепит - преплитане на две разноцветни ивици с еднаква ширина. Изглежда перфектно в комбинация с флорални шарки и се вписва чудесно в кухня с рустикален стил, като се използва при покривките, кърпите и панерчетата за хляб.Тартан

Тази шарка е по-позната у нас като „шотланско каре“ - представлява преплитане на разноцветни ивици с различна ширина. Придава комфортна и гостоприемна нотка при в завесите, декоративните възглавници и одеялата. Съчетава се красиво с флорални шарки и шотландски карета в различна цветова комбинация.

На точки

Една от най-използваните шарки при завесите, възглавниците, спалното бельо и покривките. Все по-често се среща с английското си наименование „polka dots“. Точките носят радост и енергичност, но могат да те замаят ако се използват при покриването на големи повърхности, като тапетите например. Може да ги прибавиш в обзавеждане тип „шаби-шик“ или в рустик обзавеждане. Точките са чудесен вариант и за детската стая.

Ако искаш да използваш тази шарка в модерния дизайн, подбери десени в земни цветове, а точиците да са далеч една от друга.

Това бяха най-често срещаните шарки в дизайна за дома. Moже да ги комбинираш с друга шарка (флорална или геометрична) в един цвят.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР