Лех Ковалски с награда на 25-и София Филм Фест

Американският режисьор ще представи лично своя уникален пънк-хит „D.O.A.”

23 August 2021

Снимка: Instagram

Лех Ковалски е буквално първият гост на София Филм Фест през далечната 1997 година, когато събитието се казваше „Мюзик Филм Фест“. 25 години по-късно той ще е председател на журито на Международния документален конкурс и по време на есенното
издание през септември 2021 ще получи
Специална награда на юбилейния София Филм Фест за своя принос към изкуството на киното.

Ковалски е американски филмов режисьор и оператор от полски произход, роден е в Лондон през 1951 година. Най-знаковият му филм е документалният „D.O.A.“ (1980), който пресъздава процъфтяващата пънк сцена във Великобритания в края на 70-те години и включва кадри от неуспешното американско турне на Sex Pistols от 1978 година. Негови са също филмите „История на един наркоман“ (1985) с участието на Джон Спейсли и „Роден да губи: Последният рокендрол филм“ (1999) – култов филм за Джони Тъндърс от „Ню Йорк Долс“.

Чрез огромно количество архивни кадри и документални материали Ковалски разкрива живота на ъндърграунд поколението. Режисьорът е автор и на филма „Hey!Is Dee Dee Home?“ (2002), за басиста на легендарните „Ramones“ и неговата борба с пристрастяването към хероина.Във филмографията му са още забележителни документални творби като „На изток от рая“ (2005) и „Плащам ти за историята“ (2017).

Освен „D.O.A.“, в програмата на 25-ия София Филм Фест #ЕСЕН зрителите ще могат да видят последните два филма на Ковалски – „Разбий го на парчета“ (2019) и „Това също е Париж“ (2020), представени лично от своя автор.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР