„Слънце на Земята“ - един строеж, обединил най-големите нации по света

13 August 2021

Колко столичани знаят, че 35 държави в момента са обединени от идеята да създадат изкуствено слънце на земята?

Изложба с кадри на професионалния фотограф на международния проект ITER Робер Арно разкрива красотата на един строеж, обединил най-големите нации по света. Експозицията разказва за мащабния научен проект, чиято цел е да постигне управляем ядрен синтез. Това е едно от най-амбициозните енергийни начинания в света, тъй като ядреният синтез не се случва на Земята в естествени условия.

В проекта участват над 35 страни, сред които България като член на ЕС, Русия, Китай, Индия, Япония, САЩ и Република Корея.

Изложбата „Слънце на Земята“ включва 30 фотографски импресии от изграждането на експериментален термоядрен реактор в Карадаш, Франция. Фотосите предлагат впечатляващо красив поглед към науката и технологиите.

27 от тях са собственост на международната организация ITER, докато останалите 3 са осигурени от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН - организатор на изложбата.

Експозицията може да бъде разгледана до 23-ти август 2021 година в центъра на София, на емблематичния Мост на влюбените до НДК.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР