За д-р Росица Денчева красотата е лична мисия

В свят, в който все още посрещат по външния вид, да запазим естествената си красота сред всеобщата гонка за високи критерии изглежда безумно

Люба Вангелова 26 July 2021

Снимка: Дилян Марков

В свят, в който все още посрещат по външния вид, да запазим естествената си красота сред всеобщата гонка за високи критерии изглежда безумно. През последните години понятието за естественост, за съжаление, доста се разми. На този фон слоганът на дерматологична клиника Reverse “Естетика от лекари” звучи провокативно, но и съвсем адекватно. Д-р Росица Денчева е дерматолог, който проповядва естествена визия, както я разбира самата тя. С този разговор я представяме от две страни - като дерматолог и като жена, и изясняваме вярва ли естетичният дерматолог в естествената красота и как самата тя съхранява своята.

Все по-често чуваме за невидимата красота - как изглежда тя?

За мен красотата е съвкупност от много фактори и далеч не всички от тях физически. Неведнъж сме виждали красиво излъчване на човек, което е резултат от одухотвореност, вътрешен баланс и емоционалност.

Вие самата сте пример за естествена красота - зависи ли това от цялостното отношение към себе си?

Благодаря ви за оценката! Силно вярвам, че човек трябва да умее да се вглежда в себе си и в нуждите си, преди въобще да си помисли да го изисква от другите и да прави препоръки за тях! Отношението ни към света като цяло е в основата на разбирането ни за красота, част от която е и нагласата да пожелаем промяна за себе си (която да не включва прекаляване с терапии без нужда и залитане в крайности).

Има ли излишни процедури за красота? 

Разбира се! Такава е всяка процедура, с която бихме обезличили персоналността си, в стремежа да заприличаме на някого. Неправилно е разбирането, че естетичната дерматология цели именно създаването на шаблонизация. На практика целта е със стил и усет към детайла да запазим естествените черти на човек.

Какво правите вие, като забележите бръчките по лицето си? 

Старая се да давам добър пример на пациентите си, като не неглижирам себе си. И, ако трябва да отговоря директно, доверявам се на формулата: активна хидратация чрез подходяща козметика и Hydrafacial терапии, чести мезотерапии и лазерни процедури, които да възстановят колагена на кожата. Комбинацията между апаратни и инжекционни процедури винаги е работи в синергия.

Как изглежда личният ви ежедневен ритуал за красота?

През призмата на познаването на процесите на стареене в дълбочина и възможностите, моят ежедневен ритуал за красота включва балансирано хранене, редовно спортуване, хидратираща грижа и селектирана колекция от процедури за поддържане и подмладяване на кожата! Буквално всеки ден! Постоянството се отплаща и носи своите дивиденти и за душата, и за тялото, и независимо от натовареността на ежедневието ми на лекар ми дава възможност да следвам своята холистична програма за здраве и красота. Възрастта не може да не личи. За мен е важна обаче хармонията между ума, емоциите, грижа за тялото и стремежът към свежо излъчване, без видими корекции по лицето.

От позицията на пациент, какво очаквате от вашия дерматолог?

Да споделя моите естетични разбирания и да усети към каква визия се стремя. Тогава е малко вероятно да останеш разочарован от крайния резултат. За мен връзката лекар-пациент в естетичната медицина е партньорство, а не акт на търсене и предлагане на услуга. Немалка част от пациентите ми се превръщат в мои близки, с които споделяме общи виждания за естетиката и живота като цяло. Тези отношения изискват двустранно доверие и отговорност.

Имат ли алтернатива така популярните и обичани филъри? 

За много от случаите НЕ! Филърите са най-ефективният начин да възстановим обема, там където липсва и е необходим. За хората, които не биха допуснали този „артифициален" начин за ремоделиране на лицето, съществуват и други възможности като лазери или други подмладяващи кожата апаратни терапии. Те обаче изискват много последователност, време и доверие към дерматолога, за да бъде постигнат резултат.

"При кого направи тези красиви устни?" подмени ли комплимента "Знаеш ли, че имаш прекрасни очи?!"

Нееее! (смее се), категорично НЕ! Първото по-скоро е олицетворение на консуматорския свят, а второто е израз на почитане на красотата и израз на чувства към човека срещу нас. Има съвсем различен оттенък комплиментът към крайния резултат на естетична процедура и комплиментът за уникалната индивидуална красота, каквато несъмнено са очите и погледът на всеки един от нас.

Вие дисциплиниран пациент ли сте? 

Не бих казала! Но се опитвам да съм разумен пациент! Не прекалявам с процедури, нямам склонност да се увличам и да си измислям несъществуващи поводи за корекции. Но имам навика да неглижирам понякога личните си нужди, които считам, че могат да бъдат отложени малко във времето, и приоритизирам професията, семейството си и грижата за другите. А когато става дума за здравословен проблем - не чакам, а действам бързо, като при всеки лекар и при мен мозъкът работи в посока на навременни и адекватни действия.

Имате ли любими процедури? 

Да, разбира се, като всеки човек (смее се)! Вярвам в прогреса на технологиите и по тази причина харесвам лазерните терапии и се доверявам основно на тях за поддържане състоянието на кожата ми. Лятото не е сезонът за тях, но тогава се възползвам от регенеративните инжекционни мезотерапии, които възстановяват плътността и стегнатостта на кожата.

Разчитате ли на собствената си преценка от позицията на пациент или се допитвате до мнението на колега, който да е адекватно ваше "огледало"? 

Винаги разчитам на оценката на лекаря, на когото съм се доверила. Когато сме пациенти, сме склонни да се взираме в някоя конкретна зона и да се стремим към коригирането й на всяка цена, губим цялостната картина. Погледът върху цялото идва от страна на специалиста. Когато търся консултация от колега, се стремя да получа цялостна оценка, която да не е фокусирана само върху даден проблем, а да разглежда лицето и личността в едно цяло.

Как вие като лекар "отрезвявате" пациенти, които хиперболизират недостатъците си? 

Разговаряме! Диалогът винаги е правилният подход, особено когато е поднесен с разбиране към нуждите и визията на другия. С всеки човек говоря за начина на стареене на кожата и структурата на лицето и тялото, опитвам се да обясня естествените процеси на промяна, както и болестните процеси на кожата. Винаги се стремя да постигна разбиране, независимо дали е проблем със заболяване на кожата или желание за естетична корекция!

Бъдещето в козметичните процедури и продукти включва превенцията - какво трябва да правим в тази посока?  

Хидратация, слънцезащита и продукти и процедури за подобряване на антиоксиданта грижа и стимулация на колагеновата продукция са тези, към които трябва да се стремим. Разбира се, нищо от това не може да замени нощния сън, балансираното хранене и активен начин на живот. Това са допълващи се процеси, не взаимно заменяеми. Както може би забелязвате, през цялото време с вас си говорим за самогрижата и това не е случайно - всичко започва и приключва с нея!

Какви принципи следвате в своята работа? 

Създаване на отношения на доверие с пациентите и приоритизирането им на първо място. Дългосрочните програми за сътрудничество, абсолютният професионализъм и въвеждане на най-съвременните технологии в практиката са онези движещи ме начала, които следвам, откакто избрах да се занимава с дерматология, което е вече над 25 години. Звучи леснопостижимо и съвсем естествено, но в това се крие сложността на изпълнението. В професионален план всичко, което изглежда лесно и логично, е резултат на много опит, старание и отдаденост. В това се крие магията на всяка професия и призвание.

Информация за дерматологична клиника Reverse може да откриете тук: reversesofia.com, Facebook/Reverse Dermatology, i[email protected]

Адрес: ул. Никола Мирчев 33 / +359 2 465 19 30 / +359 89 847 7308

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР