Дизайнът е качество на живот

За добрия дизайн, който дава ново качество на живот, и за това с какво не бива да правим компромиси в интериора, разговаряме с Николета Кръстева, дизайнер и основател на студио EXTRAVAGANCE design

Елка Влаховска 14 July 2021

Снимка: Минко Минев - Archin Photography

Кога и как решихте да основете собствено студио за интериорен дизайн?

Никога не съм се колебала с какво искам да се занимавам професионално. От ранна детска възраст бях решила какво ще е призванието ми. Учих във френска гимназия, за да замина след това в университет във Франция и да следвам дизайн. Завърших бакалавърска степен там и после магистратура в Нов български университет. Още преди да придобия магистърската си степен през 2009 г., основах интериорното си студио EXTRAVAGANCE design.
Винаги съм искала да имам възможността да подобрявам заобикалящата среда, тъй като тя влияе пряко върху качеството на живот и сетивата на човек. Интериорният дизайн предлага широка гама от възможности това да се случи на практика и съм щастлива, че професионалният ми път върви в тази посока.

Какво ви мотивира в работата ви?

Доволните клиенти, добрият резултат и стремежът да надхвърляме мечтите, очакванията, че дори и самите себе си – всеки ден и при всеки следващ проект.

С кой ваш реализиран проект се гордеете най-много?

Реално всеки проект за нас е ценен и много специален. Гордеем се с всичко, което екипът на EXTRAVAGANCE design е създал. Може би сме най-горди от това, че успяваме умело да създаваме най-подходящите интериорни концепции според предназначението на обекта и изискванията на клиента. Когато правим обществен интериор, трябва да търсим определен баланс, който да се хареса от определената таргет група, към която е насочен обектът. При частния интериор пък трябва да се съобразим с индивидуалните очаквания и начина на живот на клиента, което също не е лесна задача. Фактът, че успяваме да го постигнем с работата си повече от 12 години, ни прави наистина горди.

Кое е било най-голямото предизвикателство в работата ви?

В момента с екипа ми сме изправени пред най-голямото предизвикателство, тъй като работим по създаването на интериора на къща в Маями. Сложността идва не само от местоположението на обекта, но и от неговия мащаб и спецификите в заданието на клиента. Целта е да създадем дом с модерна и елегантна визия, но с наличие на повече детайли и текстури.

Кои актуални световни тенденции в интериорния дизайн прилагате в проектите си?

Следим тенденциите в бранша, но не ги прилагаме на всяка цена. Все пак не може да се прави ремонт след появата на всеки нов тренд. Затова в проектите ни тенденциите намират изражение в леснозаменими предмети като завеси, килими и други по-малки декорации. Това ги прави и актуални, и непреходни във времето. Задължително обаче се запознаваме с появата на нови материали и продукти.

С какво не бива да правим компромиси в интериора на дома?

Накратко, със самия интериор. Няма по-важно или по-маловажно помещение. Някои хора все още мислят, че всекидневната е приоритет и може да се направи красива и практична визия само на нея. Добрият краен резултат се получава, когато има цялостна интериорна концепция в жилището и всички помещения в него са в синхрон и хармония.

Възможно ли е в условията на пандемия да се създаде проект от дистанция и ако да, как го постигате?

Имаме утвърдени методи за дистанционна работа още отпреди пандемията и сега ги доразвихме. Все пак работим активно над обекти, намиращи се в чужбина, което неминуемо налага дистанционна комуникация с клиентите. Реално целият процес по създаване на интериорен проект и съгласуването му с клиента може да се осъществи от разстояние чрез имейл кореспонденция и използване на платформи за видео- и конферентни разговори.

Кои световни дизайнери ви вдъхновяват с работата си?

Philippe Stark като иновативен, неуморен, различен и провокативен дизайнер. Kelly Hoppen пък създава изключителен уют, използвайки почти само монохромна гама в своите интериори, което е голямо предизвикателство на практика.

Има ли интериорни стилове, към които изпитвате подчертан интерес?

Всеки стил има своята красота и предимства, но ние сме в свои води най-вече когато правим модерни интериори. Предвид, че съм френски възпитаник, „залитам“ по френския аристократизъм в интериора и за немалко проекти създаваме еклектични концепции, залагайки на модерна визия в съчетание с класически рамки по стените и ефирни декоративни елементи по таваните. Това до голяма степен е част от индивидуалния почерк на EXTRAVAGANCE design.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР