Стаята на открито

Елка Влаховска 21 July 2021

Градински сет с люлка и килим – новото нормално за външното пространство, MYFACE

Снимка: пресофиси

Ковид-19 промени начина, по който гледаме и използваме външните пространства, но това може да донесе и много ползи, свързани с различния начин на възприемане на света. От основната концепция за излизането навън и активностите в т.нар. стая на открито до нейната роля за психичното ни здраве, градината ще продължи да играе огромна роля в живота ни през 2021 година.

Тенденциите лято 2021 се фокусират върху „малкото“. Малкото, но достатъчно да ни осигури глътка въздух от принудителната изолация и възможност да усетим енергията на природата и общуването с приятелите извън стените на апартамента.

Градините се превръщат в продължение на нашите домове и това е основната тенденция на лято 2021. Удоволствието да изберем подходящите мебели, осветление и дребни декоративни детайли ще ни съпътства през пролетния сезон.
Меки мебели, устойчиви на атмосферни влияния, килими, възглавници и покривки ще бъдат популярни, както и източници на топлина като огнища и камини на биоетанол.

Според експертите вътрешната и външната градинска среда са свързани със създаването на поток на движение от „затварянето“ в апартамента или къщата към „отварянето“ навън, така че едното естествено се влива в другото. Градината трябва да се усеща като продължение на дома. Интериорният и външният дизайн трябва да работят в хармония.

Затова в тенденциите за 2021 г. виждаме поставянето на килим, устойчив на външни атмосферни влияния, който създава визуалното усещане за плавен преход между обитаването вътре и вън. От друга страна, градинските мебели все повече се доближават до конструкцията и дизайна на мебелите за дома. Отликата е, че материалите, от които са направени, и текстилът, с който са покрити или декорирани, са плод на иновативни технологии, които позволяват дълготрайната употреба на открито.

Водещите европейски производители са заложили и на преносимо LED осветление, което не се влияе от вятъра и дъжда.

В тенденциите за лято 2021 се включва и една истинска новост –  желанието за усамотяване, която според психолозите е отзвук от наложените локдауни. Ето защо в градинското обзавеждане се появяват мебели като висящите люлки-кресла или градинските люлки за двама. Сравнявайки с миналото, когато това беше ярък пример на градински лайфстайл, не можем да не отбележим, че това е и едно носталгично завръщане към детството.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР