Off-White: Лаборатория на забавлението

05 July 2021

Дизайнерът Върджил Абло, основател на Off-White, винаги е виждал подиума не просто като поле за творчество, а като място, на което могат да се раждат и разгръщат нови идеи и светогледи. Абло винаги представя нещо различно, защото е в крак с новото мислене и се старае да бъде изразител на настоящето.

Сега, когато светът е напълно променен след пандемията, дизайнерът претърпява поредната еволюция в своите методи: „Ако творчеството не еволюира, посланието, което оставяме, става монотонно и скучно“, казва Върджил. А при новата хаотична реалност, към която някак все още се приспособяваме, не е изненадващо, че есенно-зимната колекция на Off-White върви в множество посоки, коя от коя по-различни помежду си.

Не е случайно и заглавието, което Абло й дава: „лаборатория на забавлението“. Да, след повече от година време, прекарано в множество изпитания, светът има крещяща нужда отново да се забавлява. Но Върджил смята, че модната индустрия трябва да отиде още по-далеч: „Взимам твърде присърце всичко случило се през 2020 г. Докато стояхме у дома и светът се обръщаше с главата надолу, се появиха доста ясни насоки да това какво трябва да се промени в индустрията.“ Ценностите в модния свят наистина се промениха драстично, но Абло говори и за нещо друго: съвременното мислене на младото поколение не налага необходимост да слага ясна граница между женското и мъжкото облекло – това се счита за ненужно ограничение. Затова и линиите на Off-White не се представят в „menswear“и „womenswear“категориите – всичко излиза на подиума накуп. Друг важен фактор според дизайнера е разнообразието: „Винаги съм вярвал, че разнообразието във всички спектри – раса, възраст, пол, ориентация – трябва да бъде норма, затова тези ценности са много определящи за работата ми“, споделя той.

Вижте есенно-зимната „ready-to-wear“ колекция на Off-White за 2021 в галерията ни.  

ТВОЯТ КОМЕНТАР