Суперейдж Павлина

100% EVA

22 July 2021

Снимка: getty images/guliver

Десетилетие преди появата на Ева Херцигова друга чешка моделка кара светът да пречупва езика си със сложна за произнасяне славянска фамилия.

Павлина Поржижкова (по-позната с произношението Полина Порижкова) е открита от моден букър на 14, на 15 вече е в Париж. Става най-младата моделка, снимана за корица на „Спорт Илюстрейтид“. През 1986-та вече е корица едновременно на американския и на британския „Вог“. Две години по-късно сключва договор за 6 млн. долара като лице на Estee Lauder – тогава абсолютен рекорд в моделския свят. Омъжва се за рок музикант – Рик Окасек от групата The Cars. Имат двама синове. Когато през 2019 г. Рик умира – тогава двамата са в развод, но продължават да живеят заедно и тя се грижи за него – Павлина разбира, че той я е изключил от завещанието си.

Сега живее в Манхатън и не си позволява да лъже, че животът й е цветя и рози. Щастието е като слънце, което понякога се появява между облаците, и в тези мигове се опитвам да му се наслаждавам, казва тя. Ако очакваш само слънце в живота ти, очаква те разочарование.

През май тази година, на 56, Павлина Поржижкова се появи само по прозрачно боди на корицата на чешкия „Вог“. В социалните мрежи снимката й, цензурирана с бели лебедчета върху гърдите, събра за броени дни над 42 хиляди одобрения, включително от Хелена Кристенсен и Ел Макферсън.

Павлина има над 366 хил. последователи в Инстаграм, а постовете й са препечатвани дори от „Ню Йорк Таймс“. Тя не просто води битка срещу сексизма и ейджизма (дискриминацията по възраст), но си позволява откровеност, която спира козметични фирми да я ангажират за кампании. Посланието й е – не казвайте за някого, че изглежда добре за възрастта си. Кажете му, че изглежда добре. Забравете думата антиейдж, говорим за суперейдж – поддържаме се, но не воюваме с възрастта и тялото си. Не приемаме времето като враг, а като съучастник в приключението на живота ни.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР