Магията Baxter – висша мода в дома

Несъмнено дизайнът Made in Italy е в състояние да предизвика силни емоции. Подобно на перфектната дреха във висшата мода, материалите, въображението и технологията в своята съвкупност могат да доставят уникално преживяване на всеки.

Елка Влаховска 25 June 2021

Несъмнено дизайнът Made in Italy е в състояние да предизвика силни емоции. Подобно на перфектната дреха във висшата мода, материалите, въображението и технологията в своята съвкупност могат да доставят уникално преживяване на всеки.

С особена сила това важи за компанията Baxter, създадена от двамата предприемачи Луиджи и Паоло Бестети, които носят онова специфично ДНК, характеризиращо италианските семейни компании, превърнали се в законодатели в дизайна.

Успехът произтича от силната любов към материалите и наследените и усъвършенствани техники и технологии.

Колекцията от мебели на Baxter отговаря на очакванията и на най-взискателните клиенти, като съчетава изключително високо ниво на ръчна изработка с деликатни артистични елементи и така създава уникални и невъзможни за имитация мебели.

Всяка година към колекцията на марката се прибавят нови проекти, изработени от още по-фина и добре обработена кожа, създадени от дизайнери, които дълго време са били част „семейството“ на Baxter – Paola Navone, Piero Russo, Draga Obradovich и Aurel K Basedow.

Кожата е най-значимият материал в историята на компанията.

И може би точно в това се крие магията на Baxter - от избора до обработката и запазването на автентичните й качества като естествен, дишащ, гъвкав, устойчив, приятен на допир, сложен материал, перфектен в своите несъвършенства, което пък прави колекциите мебели уникални по дизайн и изработка, и то по безпрецедентен начин.

Един от впечатляващите дизайнери, чийто творчески почерк откриваме в най-атрактивните мебели на Baxter, е Паола Навоне. Мечтател, пътешественик, човек без граници на въображението, Навоне е известна със своето неизчерпаемо любопитство в търсене на материали, форми и структури в настоящето, миналото и бъдещето. Проектиран от нея, диванът Milano е част от колекцията на марката за 2020 г. С широките си и меки седалки с пълнеж от полиуретанова пяна с различна плътност и с покритие от акрилни влакна, това е поредният шедьовър  на майсторите от Baxter. Диванът Milano е идеалното място за почивка, четене, следобедна дрямка или за прекарване на време със семейството и приятелите.

Съвсем различен подход Паола Навоне прилага при дизайна на дивана Casablanca, който се характеризира с по-опростени форми и сгъваеми възглавници, и сякаш приканва към по-лежерна атмосфера на обитаване на дома. Перфектен за релакс и пълно отпускане, той не се лишава от яркото си присъствие в интериора, добавяйки стил и оригиналност към мястото, където е разположен.

Диванът Sorrento на пръв поглед следва класически форми с по-строга конструкция. Но пък какво усещане за удобство и мекота дава, сякаш е предназначен за аристократично безделие в елегантен „пашкул“. Възглавниците му са пухкави като облаци, защото в тях „се крие“ противоалергенно обработеният и стерилизиран гъши пух. Малките детайли също говорят на недвусмислен език както за творческия гений на Паола Навоне, така и за безупречните занаятчийски техники, прилагани в ръчната изработка на мебелите на Baxter.

Малкото кресло Nepal e с модерен дизайн и е дело на Паола Навоне. Откроява се с провокативната тапицерия от Монголия, която му придава оригинален и пищен характер. Конструкцията е семпла и цялото внимание е насочено към „дрехата“, с която е облечено креслото. Затова, то е особено подходящо за модерни и динамични интериори. То визуално препраща и към други географски ширини. Идеята за дизайна му идва от домовете в Монголия, Тибет и Непал, където ниски столове, облечени с най-фина вълна от овце или якове, са подредени около огнището.

Креслото Housse е територия на удобството. Място за четене, за релакс или медитация, ергономичната му конструкция и меката кожа приканват да седнеш и да потънеш в усещане за комфорт.

Всичко е обмислено и осъществено до най-дребния детайл, като креслото се предлага в разнообразие от меки кожи.

Външните видими шевове дават усещането за фината занаятчийска работа, вложена в него.  

Baxter Icaro е част от широка колекция масички с хоризонтален и елегантен дизайн. Холната маса поразява с изящната си структура. Върху боядисана в черен матов цвят метална основа се разполага плотът, който може да бъде както от мрамор, така и облечен в кожа според желанието на клиента. Изборът на цветове осигурява възможност интериорът на дома да бъде изцяло персонализиран според вкуса на обитателите му.  

Холната маса Liquid има неочакван и жив дизайн. Тя е толкова атрактивна, че може да бъде поставена на различни места в дома, като придаде своеобразен артистизъм на обстановката. Ръчно изработените повърхности са като „картини“, така че всеки модел е уникален. Много добре се вписва както в интериори с по-класическа визия, така и в ултрамодерна среда. Удивителна и цветна, ексклузивна и артистична, Liquid е проектирана от Draga & Aurel за Baxter.

Пищно и разточително с въздействието си на кралски полилей, но и неземно въздушно, осветителното тяло Q2 наистина омагьосва окото. Q2 е окачена лампа, проектирана от Baxter. Конструкцията е направена от извити никелови нишки и е свързана със специални вградени ламподържатели. Магична е атмосферата, която Q2 на Baxter създава в дома, затова неслучайно лампата е оприличавана по красота и изящество на произведение на ювелирното изкуство. А има ли някой, който да не обича стойностните бижута?

Още едно бижу от колекцията осветителни тела на Baxter се появява като главен герой на интериорната сцена. Това е висящата лампа Lais, проектирана от Анджела Ардисън. Тук сюжетната линия се развива в друга посока – към прецизността на ръчната изработка и избора на материал – т.нар. „антикварен месинг“. Едновременно модерно, но и с препратка към старинни занаятчийски традиции, това осветително тяло е единствено по рода си.

Геометричните линии и изтънчеността на материалите се смесват, за да придадат нотка на елегантност в пространството, в което е поставена лампата. Всеки произведен екземпляр е уникален, заради специфичните хроматични знаци върху него, създадени чрез окисления с органичен произход върху метала.

Невероятната колекция на италианския бранд Baxter следва правилото, което обхваща света на висшата мода и изкуството: да отворим вратите към съвременната еклектика, изразена чрез баланса на дизайн, традиция и иновации. Всички проектирани мебели и осветителни тела отговарят на слогана на марката – „Емоциите не бива да бъдат описвани, те трябва да се изживеят“.

Повече информация можете да получите от консултантите в магазин Verrsus или на https://selamoredesign.com/bg/brands/baxter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР