Клиничен ароматерапевт - що е то?

Проблеми със съня - ароматерапия в действие

Невена Дякова 18 June 2021

"Ароматерапията не е вуду, както си мислят част от българите“, ми каза при първата ни среща в края на 2020-а Милена Иванова. В следващите седмици, по нейна препоръка, изпитах от първо лице успокоителния и оздравителен ефект на различни комбинации от масла, които подействаха на проблемите ми с хроничния ринит. Успешен банкер и финансист, дипломиран клиничен ароматерапевт и ексклузивен вносител за България на немската марка био етерични масла Oshadhi – Милена е от малкото професионално подготвени по темата специалисти в страната. Член е на борда на Международната федерация на професионалните ароматерапевти.

Как би обяснила на неизкушените от материята функциите на клиничния ароматерапевт?

Клиничният ароматерапевт е човек, който може да практикува терапевтични модалности включително и в клинична обстановка (т.е. болници, медицински центрове, родилни домове, домове за възрастни хора и прочие). Представката „арома“ подсказва, че етеричните масла и хидролатите са в основата на работата му. Етеричните масла са чисти продукти от природата, които освен че ухаят много приятно, помагат и при много ежедневни и хронични оплаквания. Най-често работя с клиенти за подобряване качеството на съня, при проблеми с цикъла при жените, храносмилателни проблеми, както и при всякакви оплаквания, породени от стрес и емоционално напрежение.

Каква квалификация трябва да придобие човек, ако иска да се занимава с подобна дейност?

Аз учих в Лондон, където е домът ми от 2006 година. Самият курс отне една година. След края му трябваше да покрием норматив от консултации с клиенти (общо 60 часа) и да напишем дипломна работа. И понеже в семейството имаме трима стоматолози, избрах темата „Приложения на етеричните масла в стоматологията: преглед на научни публикации“. За „клинична“ титла във Великобритания има изисквания за покриване на норматив вкл. по анатомия и физиология, химия, без която професионален ароматерапевт няма как да просъществува. В допълнение подробно се изучават свойствата и функциите на 80 етерични масла. Всяка страна обаче има свои изисквания и стандарти в тази област. В България такава титла не съществува, поне що се отнася до формалната номенклатура, а и не се предлага професионално обучение.

Кои здравни проблеми се повлияват най-добре от клиничната ароматерапия?

Важно е да уточня, че не говорим за алтернативна медицина, а за допълващи терапии, които в много случаи помагат при хронични оплаквания, за които алопатичната (конвенционалната, б.р.) медицина няма отговори. В допълнение на състоянията, които споменах по-рано, има прекрасни приложения при главоболия и мигрени, всякакъв вид рани и грижа за кожата. Любима моя насока е приложението при бременни, включително и по време на раждане. Има и приложения при пациенти с аутизъм, дефицит на вниманието, хиперактивност. Отново ще подчертая невероятната мощ на ароматерапията при всякакъв вид проблеми, свързани с психиката – депресивни състояния, тревожност, панически атаки.

Какво би препоръчала на читателите като превенция в борбата с коронавируса, без да звучим твърде спекулативно?

Дифузията на етерични масла с антивирусни и антибактериални свойства е прекрасен метод за превенция по всяко време. Тя пречиства въздуха, а оттам се намалява вирусното натоварване. Паническите атаки, които често се проявяват при първи симптоми, също може да бъдат пресечени с ароматерапия. Разбира се, не казваме, че с ароматерапия лекуваме КОВИД, това би било несериозно, но има доста етерични масла, които могат да помогнат като превенция, както и като допълваща терапия по време на боледуване и във възстановителния процес.

 ПРОБЛЕМИ СЪС СЪНЯ - АРОМАТЕРАПИЯ В ДЕЙСТВИЕ

Сред многото здравословни проблеми, с които се сблъсквам при работата си с клиенти, на първо място са проблемите със съня. А ако попитате за второто място в класацията? Стрес, депресивни състояния, тревожност, които често са директно свързани с лошото качество на съня.

В натовареното ежедневие често пренебрегваме съня, като забравяме, че този жизненоважен процес е не по-малко ключов за здравето и съществуването ни в сравнение с храната и водата. Системното недоспиване и липсата на достатъчно часове почивка, нужни на организма да се възстанови, водят до редица здравословни проблеми. Научно доказано е, че сънят влияе на всяка клетка и система в човешкото тяло – от мозъка, сърцето и дробовете, до метаболизма, имунната функция, настроението и устойчивостта към вредни влияния, вируси и бактерии. Така хроничното недоспиване или липсата на качествен сън увеличават значително риска от редица заболявания.

За поддържане на отлично здраве от първостепенно значение е да регулирате процесите в тялото си и да нормализирате съня. Добрата новина е, че това може да се случи по напълно естествен, натурален и безвреден за организма начин чрез силата и лечебните свойства на етеричните масла и хидролатите.

СЪЩЕСТВУВА ЕФЕКТИВНА И ЛЕСНА ПРАКТИКА ЗА ПОДКРЕПА НА СЪНЯ В ТРИ СТЪПКИ:

1. ДИФУЗИЯ: дифузирането на подходящи етерични масла в края на деня успокоява мислите, отпуска тялото и нервната система, като така подготвя тялото и съзнанието ви за сън. Особено походящи за случая за синергиите „Затвори очи“, „Аз съм сънчо“ и „Освободи стреса“ от колекцията на Oshadhi.

2. ВАНА ЗА КРАКА: вечер преди лягане потопете краката си за 10–15 минути в максимално топла вода, като добавите 2 шепи английска сол и 3–4 капки от една от трите синергии, изброени по-горе. Английската сол е прекрасно средство, което помага на организма ви да се освободи от натрупаните токсини, като по този начин засилва влиянието на комбинацията от етерични масла.

3. МАСАЖ: след вечерната вана за крака масажирайте тялото с ароматерапевтично масло за тяло, което може да приготвите сами, добавяйки 15 капки от синергията „Освободи стреса“ или „Аз съм сънчо“ към 30 мл студенопресовано бадемово масло. Затоплете 2–3 помпи от маслото и масажирайте стъпалата, глезените и краката до коленете (посока от долу нагоре). След това продължете с масажа на коремната област, бедрата и кръста, като завършите със слънчевия сплит, китките или по протежението на гръбначния стълб.

Препоръчително е да прилагате тези три стъпки всяка вечер преди лягане. Може да допълните практиката, като смесите в чаша с топла вода 2 с.л. хидролат от немска лайка, 1 ч.л. мед и парче лимон. Насладете се на успокояващите свойства на ароматната напитка и си създайте една полезна и приятна вечерна рутина, която ще ви осигури качествен и спокоен сън. Сладки сънища и много здраве!

Специалната оферта на Oshadhi за Добър сън може да поръчате на www.oshadhi.bg

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР