Войните на снахите

Адриана Попова, Ирина Иванова 20 June 2021

Два месеца преди да навърши 100 съпругът на Нейно Величество Елизабет Втора принц Филип напусна суетния земен свят и се пресели във вечното Божие царство (или кралство). Британия скърби, но може би и очаква. Очаква смъртта на принца да сплоти кралското семейство, да сдобри брат с брата и да върне на родна земя поне за малко блудния внук Хари. По възможност, сам (или бъркаме?).

Когато човек е на преклонната 99-годишна възраст, вероятно е свикнал смъртта да е на ръка разстояние. В Обединеното кралство и извън него обаче не липсват хора, които по стара патриархална традиция  обвиниха „младите“, т.е. Хари и Меган, че със скандалното си интервю при Опра Уинфри са разтревожили може би фатално достолепния принц. Интрига или истина?
Нека сега, за един подкаст време, да се върнем към скандала, с който започна всичко.

Aдриана. Не смяташ ли, Ирка, че над английския кралски двор тегне някаква прокоба, свързана с жени? Сега е Меган, но преди това бяха лейди Даяна, принцеса Маргарет, да не говорим за Уолис Симпсън. С известна условност дори можем да наречем Меган Маркъл новата Уолис – разведена американка, която донася ядове на монархията. Няма начин човек да не си припомни старото и толкова нефеминистко правило Cherchez la femme. Ако бях съветничка на Короната, щях да препоръчам екзорсист да посети Бъкингам. Или поне ходжа Абдула, бил много добър в развалянето на магиите, човекът го е написал в блога си (въпреки че докога най-добрите ни мозъци ще изтичат на Запад?!).

Ирина. Повече от очевидно е, че не гледаш турски сериали, Ади. Не че някога съм се съмнявала. Никакво проклятие не тегне над английския кралски двор, или поне не по-голямо от това, което тегне над бедната госпожа Есма Незнамсичия от сериала „Завинаги“. Дано не бъркам сериала и сюжета, но тази клета (и много проклета де) жена има четирима синове и съответно четири снахи – настоящи или потенциални. И те са, какво да ти кажа – хвани едната, удари другата. Има снахи – има проблеми. Това е положението. В култовия турски сериал „Листопад“ пък чичо Али Ръза имаше четири дъщери и бял ден не видя този човек до края. Само гледаше втренчено мобилния си телефон, оставен върху плетената на една кука покривчица на масата, и чакаше коя от дъщерите каква гадост ще му сервира. Има дъщери  – има проблеми. И със синовете е същото. Така че английският кралски двор хич да не се оплаква, много са си добре. Малко рокендрол за монархията, какво толкова! Сериозно обаче – Меган и Хари заявиха, че се разделят с официалните си роли като членове на кралското семейство и че искат да избягат от папараците и чудовищния медиен интерес и... отидоха при Опра?!?!?! Би трябвало Меган Маркъл да е наясно за кого се омъжва и какво следва от това. Тя е на 35-36, когато се запознава с Хари, и на 37, когато се омъжва за него. Не е дете. Освен това е актриса, не е живяла в някаква ферма например, без да има представа за светския живот. Познава Холивуд, познава живота на звездите. Освен това е имала и предишен брак – знае какво означава да имаш съпруг и да имаш... роднини на съпруг. Да, не е принцеса, но е напълно зрял човек с немалък житейски опит. Как бихме могли да приемем, че съвсем наивно е вярвала, че животът й с Хари ще бъде обикновен приказен живот. Ха-ха! – пиша го, понеже няма как читателите да чуят ироничния ми смях. Ако ще да уволнят всички журналисти на света, но нито Меган Маркъл, нито принц Хари могат да бъдат изненадани от това, че има правила, че те са труднопоносими, че животът с тях не е лесен... Маркъл отправи обвинения и би следвало да ги докаже, според мен. Хари не я опроверга, значи и той застава зад обвиненията. Ако пък кралското семейство си признае – да обяснят защо са й задържали паспорта, защо не са й позволили да получи помощ от психотерапевт... Някак не мога да гледам емоционално на цялата тази история. Според мен тя е продиктувана от рационални мотиви.

А. Абсолютно рационални мотиви са... Имало едно време в Рим един Луций Касий, мъдър и честен съдия, който обичал да задава въпроса: Cui bono? Ще рече – кой има полза. Та така, кой има полза от този скандал, освен ходжа Абдула, АКО решат да го поканят в Бъкингам? Следвай парите, Ирка! И къде отиваме, като ги следваме. Отиваме при австралийския дизайнер Антъни Спон-Смит, съсобственик на марката Coco Republic, на която е масичката от тиково дърво, видна в интервюто. Дали тази помощна масичка не стана хит сред потребителите, дали не се натрупаха едни пари от продажбата й след излъчването на разговора между  Опра Уинфри и двамата бежанци? Така, а какво знаем за Австралия, родила този ми ти Антъни – че е част от Британската общност. Значи Антъни, организирайки в задкулисието разговора около масичката, се е прицелил право в сърцето на общността, докарвайки му тахикардия и може би замисляйки освобождението на родния си континент от Короната. Как мислиш, дали тази непретенциозна мебел от колекцията Prado няма да остане в паметта на поколенията наред с кръглата маса на крал Артур? Ти би ли си я купила?

И. Има още култови маси – тази от Тайната вечеря, тази, върху която правят секс Джесика Ланг и Джак Никълсън в „Пощальонът звъни винаги два пъти“, тази на чорбаджи Марко от „Под игото“, макар че тя може да се похвали само с местна слава. Четох за масичката от интервюто. Не мога да повярвам, че при такива разтърсващи изповеди и драматични обвинения някой се е сетил да гледа масичката!!! Чак и да я купува! Явно реакцията на човечеството на каквото и да е е: купувай! Някаква си масичка, да ме прощава Антъни Спон-Смит! Не съм я забелязала дори. Но за „Следвай парите!“ съм много съгласна. Дори ми се струва по-адекватно мото на ситуацията от „Cherchez la femme“. А може и да ги обединим: „Търси жената, следвай парите!“

Лично аз – като зрител – гледам на това интервю като на леко цинична сензация във времена на пандемия, ограничения, фалиране на бизнеси, безработица, страх... Някой във Фейсбук го бе формулирал така: „Много богата двойка от кралското семейство се оплаква от тежкия си живот на журналистка милионер“ или нещо подобно, цитирам по памет. Богатите и известните също плачат, знам, но в контекста на ситуацията приличаше повече на хленчене. И някои хукнали да им купуват масичките! Понеже от цялата картинка само това можем да си позволим. Масичката и примерно лака за нокти на Меган. Него дали го изрекламираха? Знаеш ли какво, Ади, прави ми впечатление, че вече се опитват да промушат идеята, че Камила Паркър-Боулс е попитала за цвета на кожата на Арчи. Тя ще го отнесе накрая, явно. Няма кой друг. Четох доста коментари и реакции из социалните мрежи – българските имам предвид. И видях това – жени обиждат жени, задето последните обиждат други жени. Някои само дето не се хванаха за косите, за да докажат колко са възпитани и толерантни. Мъжете са по-умерени или повече залагат на чувство за хумор. Ние се развикахме както обикновено – и всичките сме едни авторитети, не търпим възражения. Но така или иначе сме с двата крака в сапунения сериал, време е и ние да се хванем за косите – ти на чия страна си – на монархията или на меганархията?

А. На меганархията, категорично. Понеже ми прилича на анархия. Дотам се стига от толкова правила. Някой беше казал, че комедията е върховният анархист. От цялата тази кралска драма би излязла чудесна комедия – да заповяда Рики Джървейс. Още по-добре ще е наистина да се направи турски сериал, в който Кейти чок гюзел ханъм и Меган по-малко гюзел ханъм си разменят удари под кръста под злорадия поглед на доведената им свекърва Камила хич не гюзел ханъм. Защото май ще се окаже, че всичко е тръгнало оттам, от ревността между снахите. Едната е с реален шанс един ден да стане кралица (и има защо да стиска зъби), другата – йок. Това как се понася? Ти би ли го понесла? Бих задала този въпрос и на българския народ, който като един застана зад кралицата, зад сдържаността, вековните традиции, дворцовия протокол и спазването на правилата. Сдържаност, спазване на правила – това му дай на българина. Лично аз се чувствам свързана с анархията (с подвид меганархия) и защото точно преди година мъжът ми реши, че ще става анархист. Дори започна да чете „История на анархизма“. Както можеш да си представиш, тя е достатъчно объркано написана, та в главата ти да настане пълна анархия. А мъжът ми взе това съдбоносно решение, защото негов приятел, анархист, има ново червено порше. Искам и аз, каза мъжът ми и тръгна по пътя на анархизма.
И. Това имах предвид: меганархия, т.е. анархията на Меган. Аз още се чудя на чия страна съм. От една страна, този кралски двор с всичките му вековни традиции ми прилича на някакъв паметник на институция, а не на самата институция. Или на резерват, където туристите могат да видят кралица, херцози и придворни в естествената им среда. От друга страна, Меган направи най-баналното, което можеше да направи – раздели мъжа си от семейството му и заложи на политкоректността. Тоест и тя спази правилата, само че тези, които й изнасят на нея. Както обикновено всеки е бунтар и протестира срещу правилата, когато не му изнасят, и ги спазва, когато са в съзвучие с неговите убеждения и интереси.

Колкото до това кой как ще понесе факта, че няма шанс да стане кралица... Малко ми е нелепо да отговарям на този въпрос, понеже някак откъде да знам... Кралица!!! :)

Господ ми е свидетел (пък и хората около мен), че не само не съм се борила, но не съм си мръднала и пръста за никаква „титла“ или висока позиция  през живота си. Никога. Ами че аз един докторат пиша от 19 години и още не съм го завършила, при положение че имам написани 120 страници. Ей толкова амбиция да имах, отдавна да съм забравила за него и вече да имам заветната титла или по-точно – научна степен. Просто давам пример с титла, за която е реалистично да мисля. Да коментирам дали ще пукна от яд, ако не стана кралица, наистина ми е смешно. Тъй като всичко се променя за секунди, току-що прочетох, че Меган нямала предвид никой от кралското семейство, а някой от по-висшестоящите придворни. Така че може би Камила Паркър Боулс ще бъде спасена и това ще е едно добро дело. Хайде на бас, че накрая ще обвинят градинаря например!

Как според теб ще свърши тази дворцова драма? Искаш ли да направим прогнози все едно сме някакви феномени, които провиждат в бъдещето, и да се обзаложим на по пет лева? Или на по едно крем брюле с кумкуат в La Pastaria?

А. На брюле, разбира се. Нали имаме реален (слабо обслужван от нас) подкаст, който се казва „Крем брюле“. Ти вероятно си забравила факта, че на мен Ванга ми се яви насън и ме обяви за единствена своя наследница, но тъй като и аз го бях забравила, не се сърдя. Залагам, че Меган и Хари ще дадат интервю на българската Опра Уинфри – „Търси се“, където ще се разкрие цялата истина.

И. Хич не съм забравила. Просто нямам с какво да отговоря на това – на мен никой не ми се е явявал на сън, за да ме ръкоположи за каквото и да е. Така че аз съм си чиста самозванка. Имам мрачно предчувствие. Според мен Империята ще отвърне на интригата с интрига и ще раздели тези съвременни Ромео и Жулиета на средна възраст.

А. Добре тогава, ще видим. И нека по-добрата (врачка) победи!

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР