Красивата усмивка е процес, не еднократен акт

С д-р Бранимир Кирилов, основател и главен лекар в дентална клиника Medical Dent, разговаряме за мечтаната усмивка – какво означава тя и какъв е пътят към нея

11 June 2021

д-р Бранимир Кирилов

Снимка: личен архив

Д-р Кирилов, коя усмивка отговаря на световните стандарти за естетика?

Няма еднозначен отговор – подходът към всеки случай е строго индивидуален. Някои искат естествени зъби, други – най-белия възможен цвят. За красива усмивка в Япония се приема тази с естествени и добре подредени зъби. В Щатите идеалът е равни и много бели зъби. Въпрос на личен критерий е. Разбира се, по-светлите зъби безспорно придават младежка свежест на лицето, а при естетичните корекции това е водещият фактор. В нашата практика на първо място се опитваме да разберем очакванията на пациента и как той си представя мечтаната усмивка, а след това да отговорим на неговите очаквания по най-добрия възможен начин.

Какъв е пътят към усмивката мечта?

От опит знам, че до красива усмивка се стига с търпение. Често хората искат да прескочат нужните етапи и да се сдобият с красиви и здрави зъби само за седмица. Това е възможно само когато не се налага по-специфична намеса преди поставянето на фесетите или коронките. Ако зъбите се нуждаят обаче от ортодонтско лечение или венците имат неестетична форма, тогава е необходим определен период на лечение или оперативна намеса. Първата стъпка е да изберете правилния специалист, който ще направи добро планиране. Следващата е да имате търпение за реализацията, защото само така резултатът ще е дълготраен. Имал съм пациенти, на които в миналото са били изпилени всички зъби и са им били поставени мостове, за да получат бързо идеалната усмивка без ортодонтско лечение. Подобна порочна практика довежда до тежки здравословни проблеми и усложнения, за които след това се налага лечение. Така че пътят на красивата усмивка минава през добро планиране и търпение.

Колко отнема пълната промяна на усмивката?

Лечението зависи от реакцията на организма. Технологиите и опитът на специалиста помагат процесът да бъде по-кратък, но определяща е индивидуалната даденост. Компонентите за всяка красива усмивка са бялата и розовата естетика – това са размерът, позицията, формата и цветът на зъбите, както и формата, цветът на венечната рамка и каква част от зъбите и венците се виждат. Крайният резултат е съчетание от тези компоненти. Когато позицията на зъбите е проблем, тогава пациентът се нуждае от ортодонтско лечение – брекети или алайнери, които понякога отнемат до година и половина-две. Когато случаят е стандартен (става въпрос само за промяна на формата и размера на зъбите), тогава с помощта на съвременните технологии можем да направим перфектната усмивка за период от 7 до 10 дни.

Какво означава да инвестираме в усмивката си? 

Най-голямата инвестиция са усилията и времето. Като всяка корекция в човешкото тяло, така и тази на зъбите изисква усилия в дългосрочен план, тоест поддръжка на резултатите. Красивата усмивка е постоянен процес, не еднократен акт. Правилната грижа и денталната хигиена, извършена от дентален хигиенист в специализиран център, е определяща за дългосрочността на резултатите. С тази цел обособихме самостоятелен център за дентална хигиена Dental Care Center, отделен от основната ни клиника Medical Dent, и разработихме специални пакети за грижа след поставени фасети, коронки, брекети или импланти.
Каква е разликата в технологиите от преди 10 години например? Минимално инвазивната стоматология е тенденция от много години. Технологиите в сферата са напреднали изключително много. В Medical Dent имаме например дигитална камера за взимане на отпечатъци и можем да планираме дигитално усмивката ви – виждате крайния резултат още преди да започнем работа. Използваме материали, които са биологично поносими. Изключително здрави и устойчиви, те дават възможност за трайни и издръжливи конструкции, каквито преди години бяха трудно постижими. Смея да твърдя, че съм един от първите дентални специалисти в България, въвел много от новите технологии, материали и методи за работа, което поставя нашата клиника вече повече от 16 години на лидерски позиции в сектора.

Бъдете откровен: пътят към красивата усмивка минава ли през болка? 

Откакто създадоха модерните методи за обезболяване и лечение под медицински сън, пациентите загубиха респекта към денталните специалисти. Това е в кръга на шегата, разбира се. Отдавна мина времето, в което пациентите стискаха облегалката на зъболекарската кушетка от болка. Модерната стоматология предлага напълно безболезнено и нетравматично лечение. Дори посещението при козметик може да е по-болезнено от това при зъболекаря. Така че страхът от болка не е фактор, който да оправдава отлагането на желаната промяна в усмивката. Повярвайте ми, това решение може да промени живота ви завинаги в по-добра посока. Виждал съм го през годините с очите си.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР