Стари семейни бижута

Победителят сред мъжете на „Ролан Гарос“, откритото първенство по тенис на Франция, по традиция получава Купата на мускетарите. И тази година няма да е различно

Адриана Попова 11 June 2021

Победителят сред мъжете на „Ролан Гарос“, откритото първенство по тенис на Франция, по традиция получава Купата на мускетарите. И тази година няма да е различно. Трофеят от чисто сребро под формата на голяма чаша, украсена с лозови листа, се изработва от бижутерската къща Mellerio, която има прелюбопитна история.

Островите Боромео се намират в езерото Лаго Маджоре. От тях тръгва историята на най-старата бижутерска къща в Европа, собственост на едно и също семейство вече повече от 400 години. Една от последните колекции на Mellerio – Giardino, почита корените на фамилията, напомняйки за прочутите градини на Изола Мадре, най-големия от трите Боромейски острова.

Mellerio dits Meller e френска бижутерска къща, основана през 1613 година (някои документи изместват основаването на фамилния бизнес със скъпоценности с близо век назад) и може би най-старата семейна компания в Европа. Самата Мария Медичи, впоследствие френска кралица, съветва Мелерио да започнат да изнасят бижутата си във Франция. Те я послушали и никога не съжалили за избора си. Не съжалили особено, или поне успешно го скрили, когато покровителката им Мария Антоанета, която си поръчвала при тях камеи и рубинени гривни, била прогонена от Версай, а по-късно главата й се търкулнала на ешафода. В семейните архиви е записано, че в деня, когато избухнала Великата френска революция – 14 юли 1789 година, продажбите в магазин Mellerio в Париж били отлични.

Малката неприятност, която се случила с Мария-Антоанета, не отказва Мелерио от връзките им с короновани особи. След възстановяването на френската монархия през 1830 година те стават доставчици на крал Луи-Филип. Тяхна диамантена тиара е подарена от генерал Франко на бъдещата кралица София за сватбата й с Хуан Карлос през 1962 година, а доста по-наскоро, през 2004 г., на холандската кралска сватба блестеше отново тиара Mellerio, посипана с диаманти.

Парижкият адрес на бижутата Mellerio е „Рю де ла Пе“ с филиали в Люксембург и Япония. Те са първата бижутерска къща, която се нанася в района на емблематичния за ювелирното изкуство площад „Вандом“. Mellerio членуват в Henokiens, международен клуб на семейни компании с над 200-годишна история. Бижутерската къща сега се управлява от 15-ото поколение на фамилията.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР