Кери Мълиган: Сериозна, много сериозна

Ирина Иванова 08 June 2021

Малката голяма Кери Мълиган бе на 23, когато направи ролята на ученичка, прелъстена от по-възрастен мъж, в брилянтния филм „Съзряване“ (An Education) на Лоне Шерфиг, донесъл й номинации за трите най-престижни  кинонагради  – „Оскар“, „Златен глобус“, БАФТА. През изминалите оттогава 12 години британската актриса  подбираше с рядко срещана безкомпромисност проектите си и неотдавна призна в интервю за „Гардиън“, че това е най-бързият начин да съсипеш кариерата си – в един момент просто престават да те канят.

Все пак Мълиган не може да се оплаче.

Днес тя отново е на първа линия с Нетфликс продукцията „Момиче с потенциал“ (Promising Young Woman) на режисьорката Емералд Фенел, с номинация за „Златен глобус“, но също и с нелош скандал, който, както е известно, винаги продава добре. По-добре дори от секса. В ревю за филма „Момиче с потенциал“, публикувано в едно от най-престижните издания за кино, „Варайъти“, критикът Денис Харви пише, че Кери Мълиган е странен избор за ролята на многопластова, откровено фатална жена, каквато е героинята й Каси. Коментира как тя носи оръжията на съблазънта, „влачейки се наоколо“, и че русата коса й стои като перука. Според него ролята е писана за Марго Роби, която по някаква причина се е отказала и е останала във филма като продуцент. Ревюто е публикувано преди 11 месеца, но Кери Мълиган се „сеща“ да го прочете и да се обиди едва в края на януари 2021 г., когато започва активната рекламна кампания на филма. „Той казва, че не съм достатъчно секси за тази роля. Сама виждам, че Марго Роби е богиня, но не мога да повярвам, че този човек е видял филма толкова повърхностно и че през 2021 г. е възможно да се появи такъв коментар, засягащ външността на една жена.“ Мълиган настоява критикът, който работи в изданието от 30 години,  да бъде уволнен. „Варайъти“ удържат на натиска и не свалят ревюто, нито го променят. Само се извиняват официално на актрисата. Денис Харви й отговаря, че самият той е на 60, че е гей и че през ум не му минава да коментира сексапила на млади жени. „Съжалявам, че се чувства така!“ – пише той в отговора си.

Всъщност още през 2014 г. журналист на „Гардиън“ взима интервю от Кери Мълиган и пише: „Нищо чудно, че така силно е искала да стане актриса и да се превъплъщава в други хора, след като се чувства толкова неуверена в собствената си кожа“.
Дали Кери Мълиган се чувства секси или не, уверена или не, е друг въпрос. Но очевидно вече е наясно с правилата на холивудската игра. Тя, която до този момент не беше сътворила нито един скандал и бе готова да не снима нищо в продължение на година и половина само защото ролите не я предизвикват, просто… съзря.

В живота си Мълиган винаги е била в ролята на доброто момиче, която може и да води в Рая, но това със сигурност е Раят на скуката. Родена в Лондон, тя пътува доста през ранното си детство, тъй като баща й управлява хотели по цял свят. Когато е на 3, семейството се установява в Дюселдорф, Германия, където живеят шест години. Именно там тя решава сериозно и дори отчаяно да стане актриса. През целия й живот в главата й така и не се появява идея за друга професия.

И в Германия, и след това – след завръщането на семейство Мълиган в родния Лондон, Кери се чувства като аутсайдер. Сама не знае защо – детството й е щастливо, семейството е в горните слоеве на средната класа, родителите й са прекрасни и – истинско чудо! – така и не се развеждат.  Кери обаче не може да се почувства част от съучениците си. „Обличах се като тях, имах приятели, но винаги бях извън групата.“

Актрисата си намира среда едва когато се записва да пее в църковния хор. Религията винаги е била важна част от живота й и през тийнейджърските си години тя дори посещава църковно училище. По-късно намира подобно усещане за общност, за група, в театъра и в киното с екипите, с които работи. И това е още една причина да се пристрасти към работата си. При това без да опита нищо от тъмната й страна. Едва ли ще намерите друг актьор в A-листата на Холивуд, който никога не е опитвал дори марихуана. Кери Мълиган е такова чудо!

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР