Любовниците

„Всичко, което виждаме, крие друго нещо и ние винаги искаме да видим какво е скрито зад това, което виждаме.“ Рене Магрит

Кристина Тужарова 21 July 2021

Любовници  II, Рене Магрит, 1928, Музей на модерното изкуство, Ню Йорк

Вероятно напоследък често попадате на тази картина. Това е една от най-популярните и въздействащи икони на сюрреализма. „Любовници“ се превърна в символ на човешките взаимоотношения във време на пандемия. Странно време, в което сме заедно и същевременно сме сами. Сюрреалистично време.

Авторът е тих, непретенциозен художник, който се облича като белгийски буржоа и се препитава с дизайн на тапети, театрални плакати и реклама: Рене Магрит. През 1924 г. той започва работа като графичен дизайнер на свободна практика в Брюксел и през следващите години изработва рекламни материали за различни клиенти. През 1927 г. заминава за Париж и прекарва три години като художник сред групата на сюрреалистите около Андре Бретон. Обратно в Брюксел създава с брат си рекламна агенция “Studio Dongo”. Той никога не изоставя напълно света на комерсиалното изкуство, дори след като е станал международно признат художник. Неслучайно образите му са близки до изразните средства на рекламата с нейните бързи послания. Ясни и същевременно озадачаващи, те въвличат ума в мистериозна игра.

Магрит рисува от 20-те до 50-те години на миналия век, когато теориите на Фройд и Юнг за сънищата, подсъзнанието и сексуалността играят ключова роля в изкуството. Той също търси надълбоко в човешката психика, за да извади на повърхността първичните сили на инстинкта и желанията, прикрити от полирания свят на традиционния морал.

Магрит твърди, че картините му не означават нищо. Дали бихме могли да потърсим смисъла им в историята на неговия живот?
Художникът е на 14, когато майка му се самоубива, удавяйки се. Той става свидетел на изваждането на тялото ѝ от водата, с мокра нощница, увита около лицето. През целия си живот ще отрича тази травма да има общо с изкуството му.

А дали ключът не е скрит в любовта му с неговата Жоржет? Магрит я среща, когато тя е на 13, а той – на 15. Виждат се отново години по-късно в Брюксел и се женят през 1922 г. (шест години преди създаването на „Любовници“-те). През 1936-а бракът им е в криза, Магрит има афера с известна актриса и моли приятеля си Пол Колинет да отвлeчe вниманието на жена му. И Колинет го прави – започва връзка с Жоржет. Магрит и съпругата му се събират отново през 1940 г.

История, която отново ни кара да се запитаме: какво се крие под покривалото? Познаваме ли човека до нас? Познаваме ли себе си? И искаме ли да знаем всичко това? Защото отговорите може да се окажат разочароващи.

Кристина Тужарова води лекции „История на изкуството за любители“ и курсове по рисуване, съчетани с история на изкуството, за деца и възрастни – присъствено и онлайн. Вижте на www.artforamateurs.com или на страницата на „История на изкуството за любители“ във Фейсбук.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР