Звезден урок по Таро

Кристиан Диор, Мария Грация Кюри, Салвадор Дали и Алехандро Ходоровски по следите на гаданията

Краси Генова 31 May 2021

Италианката Мария Грация Кюри, която е артистичен директор на Dior от 2016-а, се впуска в Таро манията на създателя на модната империя Кристиан Диор още в дебютната си колекция. И тази година Dior се заиграва със същата тема. Кампанията за пролетно-лятната колекция е заснета от българката Елина Кешишева.

Снимка: taschen, dior, личен архив

След романтичното дефиле на Dior, представено в кратък филм, заснет в призрачен замък в Тоскана и вдъхновен от манията на създателя на модната империя Кристиан Диор по картите Таро, се впускаме в призрачно приключение сред езотериката на символите.

Трионфи, тароки, тарок са най-ранните наименования на прочутата колода карти, която предсказва бъдещето. Според историята на картите Таро пътят им в Европа започва през 1440-а, откогато са първите сведения за присъствието им в няколко италиански града – Милано, Ферара, Флоренция и Болоня. Смята се, че картите с дарба да надничат в бъдещето идват от Египет и прочутия владетелски род Мамлук.

Миланският дук Филипо Мария Висконти поръчва прочутия комплект карти Таро, известни като Висконти Сфорца и послужили като вдъхновение за пролетната колекция на Dior, подписана от Мария Грация Кюри. Смъртта, монахът, принцесата, любовниците, звездата и луната са част от персонажите, които оживяват в колекцията и в краткия филм на италианския режисьор Матео Гароне. Съпътстващата рекламна сесия на колекцията снима родената в Бургас и живееща от години във френската столица българска фотографка Елина Кешишева, която е избрана специално и заради артистичните си референции към майсторите на италианската барокова живопис Караваджо, Тинторето и Белини.

Оказва се, че провокаторът на интереса на Кристиан Диор към езотериката на картите Таро е сестра му. Историята е разказана в интервю от Мария Грация Кюри, съпътстващо представянето на колекцията. „Той открива картите Таро през Втората световна война, когато сестра му Катрин, която по това време е част от Френската съпротива, изчезва. Бил е толкова изплашен за съдбата и живота й, че е потърсил отговорите там. Искал е да открие знаци от съдбата, които да го успокоят и да дадат яснота относно нейното местоположение и състояние.“

Катрин Диор оцелява и живее до дълбока старост, въпреки че преживява ужасяващи близки срещи с нацистите и дълъг престой в лагерите на смъртта. Освободена е няколко месеца след изчезването си, в Дрезден, а след това се посвещава изцяло на отглеждането на рози, които са и основният аромат в любимия парфюм, създаден от брат й в нейна чест – „Мис Диор“. Умира на 91-годишна възраст и по нейно настояване е погребана в непосредствена близост до гроба на Кристиан, напуснал този свят 51 години по-рано.

Като наследница на естетичните кодове, завещани от Кристиан Диор, Мария Грация Кюри има естествен интерес към магичния свят на картите Таро, които са и основното вдъхновение за дебютната й колекция като артистичен директор на Dior през 2017-а. В селекцията на дрехи и аксесоари се усеща силното влияние на прочути персонажи от големите аркани в колодата.

Картите Таро се делят на две – големи и малки аркани. Смята се, че глобалните промени се улавят в предсказания, направени с помощта на големите аркани, защото символизират силата на съзнанието. А малките аркани са свързани с ежедневните проблеми и ситуации, които нямат толкова решаващо значение в живота на допитващия се до мъдростта на древните карти.

И докато за Кристиан Диор и неговата наследница в модната империя Мария Грация Кюри картите Таро са по-скоро магична муза, около която се извайва структурата на колекциите, за чилийския кинорежисьор, писател и прочут майстор на разкодирането на посланията им Алехандро Ходоровски те имат различна тежест. За него Таро е още един механизъм, чрез който човек може да открие свои неподозирани възможности или директни връзки със събития от миналото, които все още контролират настоящето му.

През 2011-а, именно заради тази тайнствена комбинация от кино, мистично предричане на бъдещето чрез карти и психологическа интерпретация на живота и важните фигури в него, Алехандро Ходоровски се появи в първите няколко сцени във филма на режисьора Камен Калев „Островът“. Известна е традицията на Ходоровски да посреща желаещи да узнаят бъдещето си в парижкото кафене „Ла промнад“, при това единствено в сряда. В такъв момент е уловен и от Камен Калев, за когото Ходоровски не е само магична фигура с безкрайни възможности в предричането на бъдещето, но и вдъхновение като филмов режисьор. За Калев Ходоровски е нещо като негов кръстник в киното и шансът да го включи в първите няколко сцени на филма, в който главен герой е красавицата Летисия Каста, е истински подарък.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР