За мебели ли говорим?

Мебелите от градинския сет, в който беше заснето интервюто с Меган и Хари, се разпродадоха за 48 часа чрез Amazon и други платформи. Производителите потриват доволно ръце и в момента предлагат сходни градински мебели, а вече има и дълъг списък на чакащи отново да бъдат произведени и пуснати в продажба именно показаните по световните телевизии образци.

28 May 2021

Снимка: getty images, instagram, пресофис

Според медиите зашеметяващото калифорнийско имение на водещата на „Тази сутрин“ по CBS Гейл Кинг е фонът на интервюто на годината, в което бяха представени херцогът и херцогинята на Съсекс. Гейл и Опра са най-добри приятелки от младежките си години, затова всички приеха тази новина като достоверна. Всъщност още на следващия ден Гейл покани на интервю Опра в студиото си и категорично опроверга съобщението, че Хари и Меган са заснети в нейното „имение в Калифорния“, като настоя, че не притежава подобна къща, а и се пошегува, че синът й Уил незабавно се е обадил по телефона да пита майка си защо крие от него подобни семейни придобивки.

Опра потвърди, че интервюто е заснето в дома на приятели, но заяви, че няма да разкрива самоличността им, за да защити неприкосновеността на личния им живот.

Имението „Монтесито“ на Хари и Меган на стойност 14,5 милиона долара се намира на кратко разстояние от дома на Опра в Санта Барбара и е вероятно мястото, на което е проведено интервюто, да се намира някъде близо до двата имота. Престижният квартал, в който живее триото, е адрес и на редица известни съседи, включително Елън Дедженерис, Кейти Пери и Орландо Блум, Роб Лоу. Според експерти мястото е избрано, за да бъде създадена по-неформална атмосфера.

Над 50 милиона души по света изгледаха интервюто на Опра с принц Хари и Меган, като немалка част от зрителите обърнаха внимание и на градинските столове, на които удобно се беше разположило триото.

Оригиналните акациеви мебели, комплектът клубни столове, модел Burchett, са проектирани от Christopher Knight Home – едноименната марка за обзавеждане на дома, основана от актьора Кристофър Найт, който играе Питър Брейди в американската телевизионна класика от 60-те години на миналия век. Неговото име и актьорска кариера може да не са широко познати в света, но той е разпознаваема знаменитост в САЩ.

Оказва се обаче, че Найт е изключително успешен бизнесмен. Марката му Christopher Knight Home обединява водещи предприятия в  мебелната индустрия, набор от талантливи дизайнери и множество ключови съветници за интернет маркетинг. Самият Кристофър, без да има познанията и опита на дизайнер, е тясно свързан с производството и предлагането на вътрешно обзавеждане, като подкрепя интересите си в бизнеса с блясъка на живота си на актьор и знаменитост. Основана през 2012 г., днес компанията му Christopher Knight Home е лидер в онлайн продажбите на вътрешно и външно обзавеждане за дома, и то не само в САЩ. Затова не е случайно, че градинският сет кресла, модел Burchett, се разпродадоха на цена 554 долара като пожар чрез няколко интернет платформи за търговия.

„За мен е чест, че градинските мебели от моята колекция се превърнаха в най-завладяващите известни места за сядане в новата история“ – написа нескромно Кристофър Найт в Инстаграм.

Градинските столове са изработени от акациево дърво, издръжливо при всякакви метеорологични условия, което забавя износването, а страниците им са от ратанова оплетка. Възглавниците са здрави и водоустойчиви, затова този модел може да бъде видян в дворовете на много знаменитости, и то не само в Калифорния. В момента наличните количества са изчерпани, но естествено, предстои повторното им производство, при това в гарантирано количество за продажба според предварително направения маркетинг.

В „Тази сутрин“ по CBS Гейл Кинг задава въпроса на Опра дали интервюто с принц Хари и Меган Маркъл е по някакъв начин платено, което Опра категорично отрича. Но дали дизайнът на градинския сет не крие въпроси?

Да погледнем и към експресивната малка масичка за кафе в градинската подредба за интервюто. Направена от тиково дърво, тя е част от колекцията Prado, дело на австралийския дизайнер Антъни Спон-Смит. Той е известен в света дизайнер и съсобственик на бранда Coco Republic. Проектирайки мебели в продължение на повече от 20 години, Антъни пътува по света всяка година (той е и творчески директор по покупките на бранда).  

Неговите собствени дизайни се отличават с модернистична линия и силна, но сдържана експресивност. За разработването им той черпи вдъхновение от Европа, Америка и Азия, а мебелите му често присъстват в публикации на водещи световни издания за архитектура и дизайн като част от представяните престижни интериори в международен план.

Въпросната масичка от колекцията Prado обаче не може да бъде закупена от магазините на Coco Republic или онлайн, защото е проектирана от Антъни Спон-Смит ексклузивно за един от най-престижните брандове за луксозни мебели – RH (Restauration Hardware) в САЩ, една от „тайните градини на лукса“ за избрани.

 

ТЕНДЕНЦИИ

В градинските сетове на водещите световни производители на обзавеждане много отчетливо се забелязва тенденцията пространствата вътре и вън от дома да се сливат. Най-открояващият се елемент на това послание е появата на килим или черга, върху които са разположени мебелите. Произведени от водоустойчиви и трудно износващи се от атмосферните условия материали, те са идеалният декор, който внася усещане за плавен преход към  обитаването навън. Може да намерите килими, предназначени за външни условия, в много от големите мебелни вериги у нас.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР