Колкото и да сме далече, се срещаме, мислейки в цветове

Изложба с рокли-уникати на Иван Асен 22, от nelmit - Нели Митева

19 May 2021

Снимка: моден дизайн: nelmit - Нели Митева, авторски десени: Динка Касабова, бижута: Велислава Божинова, модел: Кристина Верославова, снимки: Минко Минев, стайлинг: Александър Гергинов, грим: Арина Митева, коса: Станимир Барутчиев-Миро

Каним ви на една интересна, красива и наистина уникална изложба на Иван Асен 22. Името на експозицията е "CULTURE CLASH", зад нея стои nelmit - Нели Митева, а това, което ще видите, са рокли-уникати, преплитащи автентични и авторски десени с афркански и български инспирации.

"Инспирацията за този проект тръгна преди години на 13.000 км оттук и ни отведе до Южна Африка, до спиращия дъх край на света на Нос Добра надежда, потапяйки и омагьосвайки сетивата с неземната красота на Кейптаун, живописното пристанище Hout Bay и ярките цветове на Bo Kaap. За да се убедя, че природата е най-силният творец, а времето рисува несъзнателно така красиво, че дъхът ти спира", разказва Нели Митева.

По време на това незабравимо пътуване до Южна Африка открих оригинални платове с автентични африкански десени, поставени върху 100% памук посредством технологията на печат с восък върху текстил.

Силно впечатление ми направи яснотата на сякаш по детски направените наивистични рисунки, ярките цветове. Подобна цветност, контрастни цветови съчетания в синтезирани флорални мотиви или графични десени на раета и карета открих и в събираните наследени от баба ми ръчно тъкани и бродирани престилки, покривки, възглавници, ленти с типичните за националния ни фолклор мотиви.

"Да отидеш накрая на света и да почувстваш първичната енергия на неземно красивата природа... и след това да я видиш претворена в избухнали в цветове и контрасти десени. А връщайки се, да откриеш същата цветност и почти детинска смелост в съчетанията на багрите в наследените от бабите ни автентични български тъкани. И сблъсъкът на култури да премине в тяхното преплитане.

Колкото и да сме далече едни от други, се срещаме, мислейки в цветове.”

Изложбата ще продължи до 30 май на Иван Асен 22. Посещенията на шоурума са съобразени с разпоредбите и противоепидемичните мерки. За да се осигури вашият комфорт, трябва предварително да запишете инидивидуален час за посещение на тел. 0888399506, мейл [email protected] и съобщения във фейсбук. Част от включените в изложбата тоалети може да видите в галерията ни.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР