Рита Ора и фолклорът в модата

Фолклорът, културната гордост на всеки отделен народ, винаги е противостоял на глобалното. Модният свят обаче вижда в него възможност за обединение между хората, за почитане на различността, запознавайки всички с богатството на отделните култури.

Александрина Петрова 17 May 2021

Холандският дизайнер и прогнозист Ли Еделкоорт наблюдава раждането в модата на нови форми, вдъхновени от фолклора, който бива преоткриван на фона на непрекъснато променящото се общество. „По този начин откриваме, че не сме толкова различни. В отдалечени една от друга точки по света хората използват сходни методи за боядисването на платовете, за бродирането, за тъкането. Луксозната италианска модна къща Missioni например има много разпознаваеми мотиви. Но те са „взети“ от различни места в Азия и Африка“, казва Ли.

През последните години видяхме различни прочити на традиционното фолклорно облекло. В есенно-зимните колекции за 2019/2020 г. това бе особено силна тенденция. Etro направиха интерпретация на индийския фолклор. Там се появи и иконичният „пейсли“ мотив, който се среща и в културите на Турция, Северна Африка и Япония. Смята се, че пейсли орнаментът е символично изобразяване на семето, от което пониква Дървото на живота. Никола Геские, творчески директор на Louis Vuitton, сподели, че за колекцията си за есен/зима 2017 г. е заимствал мотиви от славянския фолклор. Дизайнерът Хюсеин Чалаян изправя традицията и модерността на един подиум от 2002 г., когато за колекцията му дефилират модели с носии, вдъхновени от фолклора на Балканите, редом до такива в съвременни монохромни тоалети.

С видеоклипа на новата си песен Bang певицата Рита Ора гордо заяви корените си, споделяйки със света частичка от източноевропейската култура. Рита е родом от Прищина, Косово. Видеото на песента бе заснето в България – и по-точно в Перник. В него Ора е облечена в албанска носия, изработена ръчно от Валдрин Сахити – дизайнер от Косово. Сахити е много популярен и в Европа, и в Обединените арабски емирства заради внушителните булчински рокли, които изработва. „Той е внимателен към всеки детайл, а носията ми е невероятно богата на бродерии и украшения“, сподели Ора. Валдрин се е постарал да покаже традицията на страната си в многоцветния й блясък: „Рита е направила много за страната ни, затова създадох този уникат“.

Певицата винаги е използвала силата на модата. В кариерата си тя показва екстравагантен стил, с който не просто провокира, но и вдъхва увереност на младите момичета да експериментират и да се чувстват добре в тялото си. Не само за сценичната си визия, но и за червения килим Ора прави каквото пожелае. Всички помнят появата й на червения килим на наградите MTV EMA: певицата бе облечена в хавлиен халат, с кърпа на главата, съчетани с високи токчета и диамантени бижута (разбира се!).

Във видеото на Bang виждаме Рита да носи високи червени боти, на които е изобразен двуглавият орел от националния герб на Албания. Танцьорите в клипа пък бяха българи, също облечени в носии. Съвсем скоро певицата ще пусне късометражен филм, заснет в България, който ще показва исторически забележителности като паметника на Бузлуджа, както и природни красоти.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР