Модерна класика в Санкт Петербург

Къщата в луксозен извънградски район на Санкт Петербург е постоянен дом на семейство, което е решило да интерпретира разточителния разкош по модерен начин

Елка Влаховска 14 May 2021

Снимка: Covet House

Къщата в луксозен извънградски район на Санкт Петербург е постоянен дом на семейство, което е решило да интерпретира разточителния разкош по модерен начин. За нашите представи подобен интериор изглежда твърде преувеличен в блясъка си, но ако говорим за стила на т.нар. модерна класика, това е един от успешните проекти, който не само поразява окото, но е и изключително функционален за обитаване.

За разлика от класическите интериори, които следват кодовете на барока от годините на разцвета му, съвременният прочит се отличава с повече мекота и плавност – преобладават гладките форми и извитите линии, няма претрупана орнаментика, в настилките и облицовките господства мраморът (една наложила се в света тенденция през последните години) и има изобилие от отразяващи повърхности. Цветовете са преобладаващо неутрални като черно, бяло, сиво, с акценти в злато или хром.

С 9 отделни помещения, всяко със собствен облик, този дом „говори“ на свой специфичен език и предава ясно послание. Без да е прекалено агресивен, всеки детайл е внимателно разработен, за да внушава усещане за лукс.

Още входното антре е с изключително експресивна стилистика и заявява категорично цялостната концепция на дома.

Съчетаването на мрамори, високите тавани и отразяващите повърхности създават впечатление за обширни пространства. Изискани и доста фини, макар и ясно забележими, са някои от детайлите – като висящия полилей на Boca do Lobo, който се спуска сякаш от тавана с мълниеносна заявка за главна роля на интериорната сцена.

Оригинално е и контрастното съчетание на черен и бял мрамор, допълнено атрактивно с ненатрапчиви, но видими златни детайли.

Сърцето на къщата е обширното пространство, което съчетава холна част, трапезария и кухня в едно. Тук всеки детайл е проектиран изключително прецизно, за да се постигне ефектът на цялостна естетика. Внушението е модерно, макар и да виждаме някои характерни барокови елементи – като перфектната настилка от дъбов паркет и релефните елементи на част от стените, решени в неутрално сиво.

Холът е декориран чрез смесване на различни текстури и материали, създаващи впечатлението за луксозна среда.  

С оглед на перфектната гледка отвън високите прозорци-витрини осигуряват източник на естествена светлина, която изпълва пространствата и създава илюзията за по-разточителен обем.

Осветителните тела от своя страна, с нестандартните си форми и внушение, контрастират перфектно с правите линии на дивана и креслата, като по този начин се постига антитеза между традиционния класически интериор и неговата модерна интерпретация.
Неутралните цветове дават усещане за лукс, което се допълва от облицоването с мрамори на част от стените, както и използването на панели от дърво, асиметрично „прорязани“ със златни лайстни.

Изисканата трапезария е свързана с отворената кухня, която остава почти незабележима в общото пространство. Кухнята същевременно е многофункционална и снабдена с всички необходими модерни удобства.

Акцент в трапезарията е уникалната маса за хранене, в която са вплетени традициите на дългогодишните занаятчийски практики като ръчна дърворезба, изковаване на метал и многократно полиране.

Удобната ергономична кухня, напълно оборудвана с най-новите технологии, е стилна и неутрална по цвят. Тя съвсем умишлено не трябва да се откроява в хола с трапезария с отворен план. Яркият акцент на кухнята са златистите месингови детайли в осветителните аксесоари, столовете и шкафа. Кухненският интериор без усилия съчетава ергономичните изисквания с лукса.
На второто ниво е библиотеката, елегантно пространство с красиви и удобни мебели, истински кът за релакс. Оттам се открива гледка към хола и трапезарията, а отворените към градината прозорци-витрини осигуряват добри условия за четене на естествена светлина през деня.

Не може да се мине и без стилна мебел, изработена от първокачествено дърво, с отворени стъклени вратички и интериорно осветление, което е функционално и привлекателно. Рафтовете на библиотеката са изработени от орехово дърво, а полилеят, направен по поръчка, наподобява стичащ се златен поток. Меката мебел – креслото на Brabbu, свързва всички елементи в елегантна визия.

Основната спалня е проектирана лаконично и не е излишно светла, така че нищо да не пречи на добрия сън. Дървените панели придават на интериора й мекота. И тук цветовата палитра е неутрална, като е намерено перфектното съчетание между текстури и материали. Дизайнерските луксозни предмети от Luxxu и Rug’Society дават все пак леко театрален ефект – откриваме ги в дизайнерския килим и зашеметяващия полилей над леглото. Този ефект се допълва и от дизайнерските нощни шкафчета по поръчка, както и в дискретното вплитане на златни елементи, които да „събудят“ сивата гама.

Банята е проектирана с умишлено преднамерен лукс: мраморен панел, емблематичната черна вана Diamon на Maison Valentina и контрастен черно-бял мраморен под. Уникалният вид мрамор в банята наподобява речно течение. Месинг и „златни“ аксесоари допълват картината.



Създавайки детската спалня, архитектурното студио следва мечтата на всяко момче – да има собствен автомобил. В случая е избран феноменалният модел легло Bun Van от Circu в елегантен черен цвят. Внушението е, че животът е в постоянно движение, а приключенията дебнат отвсякъде. Ефектът на това помещение е резултат от смесването на много детайли и добър вкус. Дъбов паркет, дизайнерски килим в сиво, релефни панели на гардероба, в който са скрити всички детски играчки и дрехи, се съчетават с ултрамодерното осветление – добър пример за приложение на стила „модерна класика“. Усещането е едновременно за уют, но и за приключение, тук няма нищо излишно, но и нищо не липсва.

В този интериор, който следва все пак пристрастията на руското разбиране за лукс, изразено предимно в пищните „люстри“, можем да открием много модерни кодове – като по-изтънчен и по-изчистен външен вид, използването на неутрални цветове и по-строги линии в декорацията, разнообразие от материали и покрития (особено употребата на черното) – и безкомпромисен професионализъм в създаването на обитаема среда, която да обедини класически решения с декор в модерен стил.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР