Хидратирате ли кожата си правилно?

eva.bg 12 May 2021

Снимка: Instagram

Хидратацията на кожата не звучи като особено сложна задача. Независимо от това, и въпреки използването на хидратиращ продукт, SPF и приема на достатъчно количество вода, при някои хората кожата все пак остава суха.

А дехидратацията не причинява само лющене и дразнене, а е и основна причина за преждевременното стареене на кожата. Колкото по-суха е тя, толкова по-голям е рискът от ранна поява на бръчки. Ако се припознавате в горното описание, то може би допускате някои от тези често срещани грешки.

Тежки текстури

Изборът на правилния продукт е може би първата и най-важна стъпка в това да овлажнявате кожата си правилно. Много хора са убедени, че колкото по-плътна е текстурата, толкова по-добра е и хидратацията. Всъщност обаче често срещана причина за тази плътност са натуралните масла във формулата. Олиото и маслата не са добър избор за овлажняване, защото не съдържат вода и съответно не са хидрофиксиращи агенти. Да, те са полезни и подхранват кожата от една страна, но от друга не увеличават влажността й по никакъв начин. Ако сте почитатели на маслата за тяло, а кожата ви продължава да е суха, преминете на мляко за тяло. Също така, има и продукти, даващи „най-доброто от двата свята“ – масла с агенти, които задържат влагата, като хиалуронова киселина или хитозан. Така водата ще се задържи вътре в кожата и ще бъде предотвратено изпаряването й отвън. Но се отървете от мисълта, че текстурата дава хидратацията – един лек гел може да бъде двойно по-овлажняващ от най-мазния ви крем. Всичко е в състава.

Не пропускайте шията и деколтето

Ако нанасяте хидратиращия си продукт само до брадичката, то усилията ви са почти напразни. Шията и деколтето са сред зоните, на които кожата проявява първите си признаци на стареене. Така че, хидратирайте смело!

И мазната кожа има нужда от хидратиращ крем

Да, може би в опита си да регулирате мазната кожа, всъщност я дехидратирате. Важно е да знаете също, че дехидратиратата кожа, дори и да не е мазна по тип, започва да блести. Обикновено след този ефект, започваме да се борим с лъщенето с алкохолни тоници и изсушаващи глинени маски. Но това прави лъщенето още по-интензивно, а към това се присъединява и акнето. Но защо се получава така? Обяснението е просто: когато кожата започне да изпитва липсата на влага, мастните жлези, опитвайки се да запълнят липсите, започват интензивно да произвеждат липиди. Пресъхналият епидермис дава сигнал за работа. Но всичко това прави кожата не само склонна към обриви, а към всевъзможни други неразположения. Само заради липсата на добра хидратация.

Запомнете: термалната вода не е панацея

Термалната вода е чудесен продукт, но тя сама не би могла да се справи с дехидратацията. Всяка водна молекула от водата, която се изпарява от повърхността на кожата, изважда друга от междуклетъчното пространство. Обяснено с прост пример: когато оближете напуканите си устни, те не се овлажняват, а напротив, стават още по-сухи и се разраняват. Термалната вода работи по същия начин, особено ако е много богата на минерали – те създават силно усещане за опъване. Ето защо влагата трябва да бъде „запечатана“ в кожата, с помощта на кремове, съдържащи липиди и овлажняващи агенти.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР