Климатите на Ева

Когато не е дежурна по времето, Ева Кикерезова е дежурна по свят. Или поне по света на семейството си. За нея най-романтично е споделянето на деня – „вечер няма извинение да не сме заедно на масата“. Казва, че има три деца, но понякога ги усеща като сто. Така се шегуват майките, нали?

Адриана Попова 11 May 2021

Снимка: Галя Иванова за Galliano Photography

Ева има едно от най-здравите и оптимистични ръкостискания, които съм срещала. Докато усещаш фината костна структура под гладката кожа на ръката й, срещу теб изгрява онази специална усмивка, която сутрин успява да те мотивира да излезеш навън дори в по-неприятните дни. Въпреки че как едно време може да е неприятно… Ева го харесва и облачно с превалявания, защото тогава може да се отдаде на лека меланхолия, която толкова добре върви с чаша вино.

Срещаме се след нейно дежурство в телевизията, заради което е „станала“ в 4. През нощта въобще не е успяла да заспи, така че й се събират някакви 36 часа инсомния. Не изглежда уморена, но тя си знае. Все пак е майка на 3 деца. Казвала е, че се усещат като 100. Николай на 11, Елена на 4 и двегодишната Екатерина.

В дните, когато не е дежурна по времето, Ева е дежурна по свят. Или поне по света на семейството си. За да приготви закуската сутрин, й трябват едно масло и един хляб. Прави три двойни сандвича за сина си – от тях два са за училище. Два двойни сандвича за мъжа си Явор. И по една филия за „трите момичета“. Филиите се запичат на тостер и именно това станало причина за една истинска неразбория с елементи на сърдене през отминалите коледни празници.

Заслепен от любов и обичайната мъжка недосетливост по отношение на подаръците, Явор ѝ оставил под елхата… тенджера и тостер. Тенджерата вече е върната, тостерът вече е в употреба, но на Явор му се наложило да изкупува вината си и на Нова година да прави втори опит с подаръците. Този път се представил разумно с чифт красиви перлени обици. В навечерието на рождения си ден Ева решила да не рискува и му написала по телефона какво точно иска. Той ѝ върнал едно „You made my day“ и ѝ взел поръчания ролер за лице.

Ева признава, че и тя не е без грях по отношение на подаръците. За Коледа Явор бил ощастливен с многофункционален уред с различни приспособления, нещо като мутирало швейцарско ножче. Извадил го от опаковката чак когато Ева го заплашила, че ще го подари на друг. Това кой мъж може да го понесе?!

Явор е адвокат. Той е баща на двете момичета. Предишният мъж до Ева, Пламен, бащата на Николай, също е адвокат. Ясно, Ева си пада по адвокати.

Интересното е, че двамата мъже са в добри отношения и дори работят в една кантора. Явно нашата героиня разпръсква някаква особена субстанция около себе си, невидим добротворен брокат, който предотвратява омразата. (Тя го установила и когато работела във в. „Меридиан мач“, там дори най-сръдливите футболисти не ѝ отказвали интервю.) И не е ли най-логичното нещо на света, че е станала медиатор – човек, който разрешава семейни конфликти извънсъдебно. „Помагам на хората да се разделят успешно.“

Завършила обучението само няколко месеца преди Жоро Любенов да я покани на разговор, по време на който ѝ предложили да стане водеща на прогнозата за времето в Българската национална телевизия. Имала е няколко случая като медиатор. За разрешаването им помогнал и личният ѝ опит в разделите. Недоумява как може някой да забрани на другия родител достъп до детето, само и само за да отмъсти. „Аз също бях изоставена заради друга жена – казва Ева, – но не съм тръгнала да отмъщавам, напротив.“

Отношенията ѝ с бащата на Николай са толкова добри, че се е случвало той да помага за децата и в новото семейство на Ева. Какво говорим, та те дори празнували годишнините от раздялата си. Ресторант, подаръци по случая!

Откровени разкази за живота ѝ може да чуете в интернет формата „Няколко жени на 30 и...“, обявен като „дигитално предаване с мисия – от жени за жени“. Създаден е по идея на нейната близка приятелка Ива Йорданова, завършила Военна академия и Бъркли Колидж. В карето участват още Мелла Шабанова и Анелия Лоренцо. Всяка от участничките е с различно семейно положение – със семейство, разведена и без деца, самотна майка с две деца. Разговорите са доста откровени, „не крием проблемите си“. Досегашните издания са на теми като: къде живее романтиката, колко късно е прекалено късно за рестарт, 1 + какво = семейство?, и в тях може да видите освен усмивката, и сълзите на Ева, когато говори за романтиката в условията на натоварения семеен живот.

Какво помрачава усмивката й? Като всички нас и тя си има лоши дни, следродилна депресия, притеснения и онези прословути детски травми, въпреки че е отглеждана от многобройни любящи и готвещи баби. Спомня си епизод, когато е четири-петгодишна. Майка й взима наскоро родения ѝ брат, казва ѝ, че отива за малко при съседите, Ева да си стои вкъщи. Но как дете на четири да знае колко е „малко“? И докато чака, Ева решава, че майка ѝ я е изоставила завинаги в полза на бебето…

Но да се върнем към романтиката. Двамата с мъжа й много обичат да гледат филми, защото… той е фанатик на киното, сигурно има над 5-6 хиляди оригинални диска у дома. Той е адвокатът, но Ева обича да гледа съдебните филми. За нея най-романтично е споделянето на деня – „вечер няма извинение да не сме заедно на масата“, и докосването. Всъщност връзката им започва именно така – той ѝ подава ръка и токът ги удря. Случва се на морето. Ева е на бар с приятелки, при тях идва млад мъж, арогантен, носи шотове, тя не го харесва, не обича арогантните, после ще разбере, че това е само роля. Мъжът ѝ подава ръка и… ток. После Явор минава и през задължителния тест, наречен за кратко „дали синът ми ще го хареса“.

Ева е склонна да вижда доброто на всяка ситуация и днес разсъждава така: „Ако не ме бяха изоставили, сега нямаше да имам този невероятен мъж до себе си и още две прекрасни деца“.

Питам я дали не е развила алергия към сърчица. Отворете Фейсбук профила ѝ и ще ме разберете. Казва, че не, както и към подаръци, получавани от почитатели на синоптичните ѝ умения, пристигащи включително в телевизията във вид на цветя, бурканчета сладко и „гьобек“ (тук не си представяйте, че някой изпълнява сластен танц пред входа на БНТ, гьобекът е вид пресен кашкавал). Получава и писма от мистериозни господа, обозначили се просто като Асен и адресирани до „синоптичката“ от Б.Н. Телевизия Ева Кикерезова“. Най-често са с молба за снимка с автограф. Отговаря им се собственоръчно.

Ева е образовано момиче, две икономически бакалавърски степени, магистратура по бизнес администрация, говори английски, испански, италиански и португалски, мрази да хвърля храна (браво, браво!) и знае как да „преправя“ вчерашното ястие, за да изкуши семейния апетит, с ръста си от 176 сантиметра е дефилирала като модел на ревюта на български дизайнери и все още го прави, усмихва се и се усмихва, а фамилията й идва от турската дума за череша, така че е ясно – Ева е една истинска черешка върху тортата.

Стисваме си ръцете за довиждане и тя казва: „Сега отивам вкъщи, изяждам една супа с люта чушка, може и малко ракия, и лягам да спя“. Лека нощ, Ева, и хубав живот!

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР