9 неща, без които интериорът не е дом

10 May 2021

Когато мислим за дома си, изпитваме приятни емоции - щастие, доволство, топлина, любов и сигурност, защото той е много повече от четири стени и място за хранене и сън. Там се развиват връзките ни и се случват някои от най-големите ни житейски събития. Числото 9 символично изразява завършеност, ето защо можем да заложим на магичната му сила. 9 емоции, които превръщат интериора ни в дом, празнуваме с Vivre - водещият онлайн търговец в индустрията на дизайна на дома и декора, който отбелязва своята 9-годишнина.

Научно проучване на британските невролози д-р Дънкан Банкс и Тони Стафърд установява, че емоционалната връзка с дома ни е много по-силна отколкото предполагаме, а доказателство за това те откриват в това, че пулсът се ускорява с усещане за щастие, когато човек мисли как да устрои и обзаведе своя дом, както когато се среща с близък приятел.

Комфорт

Независимо дали обитаваме голяма къща, или малък апартамент, винаги ключът към усещането за удовлетворение е да създадем комфортна среда. Дневната е мястото, където се събираме със семейството или с приятелите, а диванът е главен герой на тази интериорна сцена. Независимо дали при избора на тази толкова важна мебел търсим удобство, лукс, стил или практичност – винаги можем да открием подходящото обзавеждане, като в много случаи нещата не опират единствено до пари, а и до добри идеи.

Сигурност

Често наричат спалнята „свещено убежище“ и може би с право, защото това е мястото в дома, където се чувстваме спокойни и защитени. По-неутрална цветна палитра, по-приглушено осветление, успокояващи окото материи и текстури, и най-важното – удобното легло - ще ни въведат неусетно в състоянието на релакс, така необходимо, за да възстановим тялото и духа си.

Дизайн

Когато в дома ни се „настани“ добрият дизайн, това дава ново качество на живот. Затова при обзавеждането е от особено значение да помислим и да изберем нещо, което съответства на естетическите ни нагласи.

Столът е емблематична за интериора мебел, към която понякога, дори без да съзнаваме, изпитваме емоционално привличане.

Удоволствие

„Хората рядко постигат успех, ако не се забавляват с това, което правят“, казва Дейл Карнеги, който посвещава живота си на това да учи хората как да успяват в живота.

Домът ни също не бива да бъде скучен или консервативен. Висящата люлка – независимо дали е позиционирана в интериора или във външно пространство, може да ни даде не само мигове на релакс, но и удоволствието да останем насаме със себе си, да помечтаем, да се заредим с нови идеи.

Стил

Колко време отделяме ние, жените, за да си направим перфектен грим, и нека да си признаем, че това не е само необходимост, но и удоволствие.

Невинаги в дома обаче има подходящо място, където да отделим колкото искаме време за себе си и за този така приятен ритуал. Един малък кът в спалнята може да се превърне в лична гримьорна, ако поставим подходящата тоалетка с огледало. Защо да не се почувстваме като холивудски звезди?

Финес

Ако в старите аристократични домове наличието на красив лампион се е смятало за белег на стил, модерната му версия за градския интериор също дава заявка за атрактивно присъствие. Дали ще обособи къта за четене, или ще има предимно декоративна функция, стоящата лампа винаги носи усещане за финес.

Красота

Според психолозите необходимостта от красиви предмети, които да съпътстват ежедневната ни рутина, е свързана с емоционалния ни баланс.

Това с особена сила важи във времената, когато много хора си устроиха домашен офис. Как по-успешно „да превключим“ от работа към релакс в едно и също пространство? Може би като се отдадем на малките радости в дома - като засадим билки и подправки в саксии, за да добавим свеж вкус към ястията, като сложим цветя в елегантна ваза или подредим трапезата с красиви сервизи и прибори.

Уют

Може да си мечтаем за вълшебното килимче, с което да летим над света, но в дома килимът също разказва своята приказка.

Интериорните специалисти на шега го наричат „дизайн на кота нула“, но несъмнено това е красивото нещо, което дава усещане за топлина и уют.

Игра

Малките декоративни детайли в дома никак не са за подценяване. Те дават на интериора индивидуален облик и засилват усещането за лично пространство. Често плод на спонтанно привличане и покупка, те несъмнено носят на подсъзнателно ниво и отглас на емоции от детството. Дали да не си помечтаем за лятото с малкото корабче или с декоративната възглавничка с морска тематика?

Някои детайли в дома пък са призвани да внасят ред като например комплектът стенен часовник, пано и органайзер. Но дори и зад това сериозно предназначение, се крие възможността за игра чрез разнообразните опции за конфигурация на модулите в пространството.

Различни идеи и предложения как да превърнете интериора си в дом и да се заредите с приятни емоции ще откриете на www.vivre.bg.

Водещ онлайн търговец в индустрията на дизайна на дома и декора, основан през 2012 г., Vivre оперира в 9 държави в Централна и Източна Европа - Румъния, България, Унгария, Словакия, Словения, Чехия, Хърватия, Полша и Гърция. Повече от 150 000 отделни артикула в секторите мебели, декорации и аксесоари от 1000 различни производители, са достъпни от уебсайта и мобилните приложения на компанията. Vivre ежедневно предлага хиляди нови продукти на тези, които сами искат да бъдат дизайнери на своите домове.

 

 

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР