Идеи за Великден

Добре е да планираме празника отрано и, декорирайки дома си, да се настроим на щастлива вълна

Елка Влаховска 27 April 2021

Снимка: пресофиси

Много от нас отново ще пропуснат по-големите събирания със семейството и приятелите си тази година, но пък има други чудесни начини да превърнем Великден 2021 в приятна емоция. От избора на празничната декорация до ръчно изработените аксесоари, от идеите как да подредим красиво трапезата до вдъхновението за празничното меню, всичко е призвано да даде глътка свеж въздух след дългата зима.   

И тази година, както и през предходната, акцент във великденската украса са нежните пастели, естествените цветя и клони и неочакваните акценти. В съзвучие с все по-активната позиция на хората за опазване на природата при декорацията се наблюдава тенденцията да не се залага на аксесоари за еднократна употреба, които след края на празненствата обикновено отиват в кофата за боклук, а на неща, които ще ни радват целогодишно, а защо не и в продължение на години. Избирайки красив предмет в магазините, е добре да се замислим от какво и как е произведен, колко време можем да го съхраним и какво би се случило с него, след като вече ни е омръзнал.

Затова и производителите от няколко години насам залагат на стоки, изработени от естествени материали. На интериорната сцена най-неочаквано се появяват декоративни яйца от мрамор, от стъкло или папиемаше (слепена на слоеве хартия).

Декоративните великденски венци пък са идеалното поле за изява на творческите импулси в стил „Направи си сам“. Клоните на дървета и храсти са добра основа за развихряне на художествения усет и сръчността. Идеи и начини за изработването им има в изобилие в социалните платформи.

При украсата на трапезата излизат на преден план подложките от естествени материали, керамичните съдове, тишлайферите от лен или памук. Новост в декорацията е вместо ваза с цветя да разположите небрежно около сервировката гирлянд от пролетни цветя. Визуални идеи отново може да бъдат открити в Инстаграм.    

Така че, ако наистина искате да се възползвате от всичко, което този пролетен празник може да предложи, украсете къщата си – на закрито и на открито – с комбинация от традиционното и неочакваното.

Никога не е било по-лесно да създадете перфектната обстановка за Великден в дома си и след като празничният дух вече витае в пространството, да се съсредоточите върху боядисването на яйцата и приготвянето на козунаците.

7 идеи за празнична декорация

1. Ръчно направени и рисувани декоративни яйца от стъкло и от папиемаше, Heavenly Homes and Gardens
2. Охладител за вино, Sweetpea & Willow
3. Ръчно декорирани стъклени яйца, Heavenly
Homes and Gardens
4. Великденски сет с цветен гирлянд и специални подложки за яйца, Lights4fun
5. Идеи за поднасяне на великденски подаръци, обвити в плат, по подобие на японската традиция фурошики, Sophie Allport
6. Великденски рустикален венец със сухи клони, слама, пера и яйца, Ella James
7. Великденски сет за украса на камината със свещи, светещ гирлянд от декоративни яйца и венец, Lights4fun

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР