Мъж, жена, любовница - кой е виновният?

"Наистина съм била любовница - казва писателката Ника Набокова. - Не се гордея с това. Гордея се с това, което успях да построя върху този свой отвратителен опит. И досега работя с терапевт. Имам много за ремонтиране.“

Адриана Попова 08 May 2021

Ника Набокова е родена в Санкт Петербург преди 37 години. Рано губи майка си. До петата си година е артистично дете, което постепенно се затваря в себе си. В училище й вървят единствено литературата и руският език, по останалото има тройки. Започва работа на 14 – като журналистка в тийнвестник.

Баща й е композитор, така че музикалното й образование е предначертано. Свири на флейта, но не с това си изкарва франзелата и брито. Била е разследваща журналистка, дори са я преследвали заради нейна статия, 12 години е шеф на рекламна агенция. Сега се определя като писателка – има издадени 5 книги, певица и блогър. Съоснователка е на Mindspa, мобилно приложение за психологическа помощ, което скоро ще се появи и на български.

Аз съм селфмейд бранд, казва Ника. Никога не е получавала нещо наготово. Всеки неин успешен проект е предшестван от 2-3 провала. Най-големият й пробив идва вследствие на решение, което взима, докато е в психическа дупка, в квартира под наем и със 100 рубли в джоба (приблизително два лева).

Отговорността за изневярата носи единствено и само човекът, който изневерява. И е важно това да бъде разбрано. Именно той решава да има странична връзка. Той решава да лъже, да предава. Отговорност за семейството носят изключително и само членовете му. Мъжът и жената.
На български излезе книгата й „В леглото с мъжа ти. Бележки на любовницата“. В нея ще откриете всичко, през което минава подобна връзка – любовта, тайните срещи, лъжите, ревността, обещанията, самообвиненията. Ника може да се смята за експерт в областта: „Наистина съм била любовница. Не се гордея с това. Гордея се с това, което успях да построя върху този свой отвратителен опит. И досега работя с терапевт. При мен има доста компликации, тъй като съм преживяла насилие като дете и като по-възрастна, семейството на родителите ми беше абсолютно деструктивно, баща ми през голяма част от живота ми издевателстваше морално над мен и брат ми. Имам много за ремонтиране“.

Няколко години Ника Набокова поддържа огромна практика като психолог. За себе си казва, че е експерт в областта на токсичните отношения и нещастната любов. Ако бях продължила да работя по тази тема, сега щях да пиша от пентхаус, смята Ника. Но й става скучно и затова днес пише от апартамента си в Банско.

Какво правите в Банско?

Преместих се в България при мъжа си и съм тук вече трета година. Живеехме в София. Бяхме ходили няколко пъти в Банско, хареса ни много и решихме да си купим апартамент. Ако трябва да съм честна, планът беше това да е място за почивка между моите гастроли и нашите пътешествия. Но пандемията ни коригира. И ето че вече от година живеем в Банско без излизане. Но, знаете ли, би било грях да се оплаквам. Планина, природа – това е доста по-хубаво, отколкото ако в локдауна бяхме заседнали в големия град.

А мъжът ви кой е? И, извинете за въпроса, знае ли за вашето минало на любовница?

Питате за отношенията в един триъгълник така, сякаш става дума за тежко престъпление или работа в ЦРУ. Знае ли мъжът ви, о боже, че някога сте били част от любовен триъгълник. Знае. Както и това, че съм била омъжена, че съм сменяла работата си, а и не е получил девственица все пак… Мъжът ми е италианец. Преместих се в България, за да бъда с него. Когато се запознахме, работеше в международна компания в София. Сега имаме общ бизнес. Това е моят трети брак. Предишните два не искам и да си ги спомням.

В книгата си казвате, че само двама души могат да разрушат едно семейство – съпругът и съпругата. А човек отвън?

Как един външен човек би могъл да го направи? Никак. Външният човек е решение на семейните проблеми. Или на личните проблеми на някого от семейството. Отговорността за изневярата носи единствено и само човекът, който изневерява. И е важно това да бъде разбрано. Именно той решава да разреши семейните проблеми по този начин. Той решава да има странична връзка. Той решава да лъже, да предава. Отговорност за семейството носят изключително и само членовете му. Мъжът и  жената. И никакви странични сили не могат да разрушат връзката между хора, които са в добри отношения и умеят да преодоляват сложните моменти. Вижте. Аз не ям месо. Това е мой избор. И дори да сложите пред мен 5 чинии с апетитно изглеждащо и вкусно месо, няма да го ям. Защото без месо се чувствам по-добре, без месо изглеждам по-добре. На мен са ми важни моето добро самочувствие и тяло. Аз избирам тях. Верността също е избор. Избор на конкретния човек. И ако за него са важни чистите отношения без предателства, той няма да се занимава с изневери.

Ника, защо една жена се вкарва в триъгълник като любовница?

По различни причини. Заради липса на опит в хубави, здрави отношения. Заради страх от самота и желание да бъдеш с някого. В руския език има една отвратителна поговорка, от която, за съжаление, се ръководят много жени: Може и да е лош, но е мой. Причина може да бъде и бягството от реални отношения. Например, ако момичето изпитва силен страх от връзка, имала е травматичен опит и сега се пази от близки отношения като от огън – в този случай жененият любовник е идеален вариант. Връзка като че ли има, но на безопасно разстояние. Също заради познатия сценарий. Ако в семейството на родителите жените са си съперничели за бащата (съперничество между дъщерите, между майката и дъщерята), този сценарий е единственият, който момичето познава. И го използва. Причина може да е и лошата самооценка – един вид, не заслужавам по-добро.     

Любовницата е едно почти митично създание, в смисъл, че за нея има много митове. Кои от тях са верни?

Най-често хората смятат, че тя е изключително и само за секс. И това го има, но само при част от историите. Има и огромно количество случаи, в които „кривването“ води до деца, съвместен бит. Друг мит е, че любовниците са фатални жени, хубавици със силиконов бюст и толкова. И това го има, но по-често става дума за обикновени момичета. Друг мит: излизат с женени мъже заради парите им. И това го има. Но също не е често. В повечето случаи причините са други.

А ако погледнем от другата страна на барикадата във войната жена–любовница. Какво може да направи една жена, за да задържи мъжа си?

Абсолютно нищо. Мъжът сам взима решение къде да отиде и какво да прави там. Ние сме отговорни само за нашия принос в отношенията. За това какво гориво наливаме в тях. А за решенията на мъжа – да бъде или да не бъде, да си тръгне или да остане, да изневерява или да не го прави, не носим отговорност.

Ако мъжът се изнесе при любовницата си, това хепиенд ли е за нея?

Като правило – за никого не е хепиенд. Защо ли? Дайте да разсъждаваме логично – може ли да се смята за щастливо събитие придобиването на човек, който има склонност да се държи по този начин в една връзка? Едва ли. Той идва заедно с всичките си психологически проблеми, те не остават при жена му.

Мъжът на моя близка я напусна. Тя започна да стои по цял ден във Фейсбук, да следи профила на любовницата и да се разстройва от фотографиите, сърчицата, любовните клетви. Има ли по-продуктивно поведение в този случай?

Съжалявам, че приятелката ви се е озовала в такава ситуация. И това, което е правила – да следи профила и да се тормози, е точно това, което категорично не трябва да се прави. В подобна ситуация е много важно да се съсредоточиш върху своя живот и своето състояние. Да си помогнеш да го преодолееш. И максимално да се изолираш от всякаква информация за любовницата и живота им с бившия (или все още настоящ) мъж.

Кои са повече – изневеряващите или верните мъже?

Изневеряващите са по-малко.

Ника се определя като бунтарка, под номер едно в ценностната й система е свободата на избора и самоизразяването. Феминистка. Стилна, забавна и любителка на животните. „Всички бездомни кучета и котки в Банско са ми приятели – казва тя. – Хората обичам по-малко.“ Ника може да бъде доста директна, но това е начинът да се казва истината. В книгата й, издадена от „Ера“ в превод на Ива Николова, ще намерите точно това – грозната истина, че вместо да обвиняваме друг за нещастията си в любовта и не само, е по-добре да надникнем в ъгълчетата на вътрешната си стая и да оберем оттам паяжините на самозаблудите. Не е приятна работа, да не се заблуждаваме.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР