5 грешки в поддръжката

Лина Маймарова е козметолог с над 30-годишна практика. В книгата си „5 стъпки преди крема“ тя отговаря на най-честите въпроси, които е получавала от клиенти през годините, и дава надежда, че постоянството и прилагането на точни продукти е начинът да си направим собствена програма „Нека останем млади“.

21 May 2021

 Използването на бебешки продукти от възрастни хора – мнозина ги смятат за меки и щадящи, за по-„натурални“. Истината е, че те са създадени да обслужват една недоизградена, склонна към протъркване от дрешки и пелени кожа. Затова текстурите им са направени да не попиват, а да покриват кожата като защитно фолио, плътни и тежки са. При зрялата кожа те могат да доведат до запушване на порите, образуване на комедони, обриви, забавяне на естествения процес на подмяна на клетките и в крайна сметка да имат ефект на състаряване. И, не, кожата ви няма да стане бебешка с тях.

Поставяне на малко количество от почистващия продукт върху тампона – почистването на лицето не е моментът да пестите. Слагайте обилно количество, така тампонът ще се движи по-нежно по кожата и няма да я разтяга.

Бързо отмиване на почистващата козметика – след като нанесете почистващото средство, било то гел, тоалетно мляко, пяна или друго, леко масажирайте и после бройте до 5. Така ще дадете време на почистващите агенти да разтворят грима и замърсяванията. Последното при кожата обикновено е с микрочастици, които са навлезли дълбоко в порите, и на „чистачите“ им трябва време да ги разтворят.

Без вода няма здраве – и не става дума само за мицеларна вода. Водата, най-обикновената питейна, трябва да се ползва за основно измиване поне веднъж дневно. Ако кожата ви е по-чувствителна, може да използвате минерална или филтрирана вода. Корейките използват специални колагенови капсули, монтирани към душа. След основното почистване е добре кожата да се изплакне с хладка вода, после може да използвате топъл хавлиен компрес (мека хавлиена кърпа, намокрена с топла, не с гореща вода, върху която може да капнете от любимото си есенциално масло или от тоника си, поставяте я върху лицето и деколтето си за 2-3 минути, притискайки я с длани) и да се завърши с изплакване със студена вода.  

Слънцето не ви е приятел – поне за повече от 15 минути при пряко излагане на слънчевите лъчи на ден. Правилото е: колкото по-високо е слънцето, толкова по-силна е UV радиацията. За козметичните продукти в Европейския съюз действа регламент, забраняващ да се използва дума като „защита“, както и да се изписва „безопасно“ време за печене на плажа.

Прочетохме го в книгата на Лина Маймарова „5 стъпки преди крема“ (ИК „Колибри“). Лина Маймарова е козметолог с над 30-годишна практика, натрупала опит като представител на водещи марки в бранша, външен експерт към Националната агенция за професионално образование, помогнала за създаването на образователните стандарти в специалност „Козметика“ в професионалното образование и въвеждането на европейския стандарт при козметичните услуги. В книгата си тя отговаря на най-честите въпроси, които е получавала от клиенти през годините, и дава надежда, че постоянството и прилагането на точни продукти е начинът да си направим собствена програма „Нека останем млади“. Лина Маймарова акцентира върху поддръжка на кожата, която може да си осигурите у дома. В книгата й има и дерма хороскоп, или по-скоро психологически портрети на хората според типа кожа.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР