Изкуство, влюбено в индустрията

Елка Влаховска 21 April 2021

Снимка: VERRSUS

Всеки ден фабриката на Molteni&C в Джусано, италианската провинция Монца и Брианца, изпраща на клиентите си по целия свят мебели с ексклузивен дизайн и качество. Те са минали през ръцете на тридесет души. Тази цифра е впечатляваща, като се има предвид, че говорим за един от лидерите на италианската мебелна индустрия, който неотдавна отпразнува своята 80-годишнина.

Тайната е в лоялността към принципите, заложени от основателя Анджело Молтени през далечната 1934-а година.

Третото поколение от семейство Молтени ги доразвива днес в модерна технологична среда, без да изневерява на дългогодишните и утвърдени с времето традиции. Подходът на съчетаването на съвременните технологии с прецизното качество на вековните занаятчийски умения, както и постоянното привличане на „умове“ – визионери в дизайна - превръща Molteni&C във водещ световен концерн с активно присъствие в над 60 страни в света.

Това е подходът, който именитият архитект Джо Понти определя в своите произведения като „изкуство, влюбено в индустрията“.


Пиеро Молтени си спомня в записките си за историята на предприятието: „Баща ми бързо разбра, че технологичната мощ на машините, съчетана с естетическата и артистичната стойност на човека, е важна за осигуряване на качеството. Ето защо в края на 40-те години на миналия век той внесе първите машини от Германия в следвоенна Италия - преса и сушилня. Това беше началото на механизацията и оптимизацията на производствените процеси.“

Днес, когато всяка година се създават нови колекции, повечето от процесите са автоматизирани, но на финала – завършващият резултат е прецизен, има ръчна работа, особено в извайването на детайлите по шева, и стриктен човешки контрол. Именно тази комбинация от индустриално и креативно гарантира качеството, абсолютен и ключов компонент на мебелите на марката.

Другият ключ се крие в общуването на производителя с водещите творци на времето.

Още от 60-те години на миналия век, предчувствайки, че младите архитекти носят новаторски дух и една по-модерна естетика, която обогатена с опита на производителя, неизменно би довела до успех, компанията започва активно да си сътрудничи с млади и перспективни дизайнери, като привлича през годините архитекти, чиито имена днес са емблематични за световния дизайн - Джо Понти, Алдо Роси, Тобиа Скарпа, Лука Меда, Родолфо Дордони, Жан Нувел и др.

През есента на 1961 г. Molteni&C e и сред компаниите, основали мебелното изложение в Милано - Salone del Mobile. През 1994 година, като признание за всички нововъведения и технологични промени, направени от Molteni&C в мебелното производство, компанията е отличена с престижната награда Compasso d'Oro за цялостен принос.



От 2016 година като арт директор за всички колекции на Molteni&C и Dada е привлечен белгийският архитект Винсент ван Дуйсен.

Роден през 1962 г. в град Локерен, Белгия, той завършва архитектура във Висшия институт по архитектура „Св. Лука“ в Гент. През 1990-а година отваря собствено студио в Антверпен, като се съсредоточава в дълбочина върху взаимодействието между архитектурата на сградите и интериорния проект.

Всички мебели и аксесоари, проектирани от Ван Дуйсен, носят тази концептуалност, както и почерка на опитния архитект, който няма предразсъдъци към формите, а напротив - склонен е да експериментира по начин, който да демонстрира хомогенната връзка между интериора и архитектурата. Така се появяват мебели с изключително изчистен и семпъл дизайн, но същевременно със собствен стил и отчетливо присъствие в интериора.



Един от неговите шедьоври е гардеробната система Gliss Master. Предлагайки безброй опции, гарантиращи възможно най-голям комфорт, тази система отговаря на всякакви естетически и функционални нужди, като в света на мебелите може да бъде определена като „звезда“. Може да се запознаете с нейните уникални възможности в магазин VERRSUS в столицата.

Новата мебел на Molteni&C върви в крак с времето, превръщайки се в иновативен обект в изцяло италиански стил, разпознаваем по целия свят. Gliss Master е брилянтна комбинация от чистота на формите, използване на качествени материали и ексклузивни технологии, която поражда функционален дизайн, при който визуалните и тактилни аспекти са ключови. Системите за отваряне обобщават архитектурното мислене на Винсент ван Дуйсен.



Технологичното „сърце“ на Molteni Gliss Master е новият сгъваем механизъм за отваряне Sistema 7, патентован от Molteni Group, който позволява без усилия и безшумно да оперирате с вратите, като същевременно спестявате пространство. Отворените и сгънати врати се подравняват успоредно на съседното отделение, без да заемат място пред гардероба и оставят коридорите свободни. И накрая, Sistema 7 може да бъде направена с дървени врати или с врати от изключително прозрачно стъкло с калаени или бронзови профили.

Molteni Gliss Master не е просто гардероб, но може да изпълнява тази функция и във версията без врати, която предлага както ъглови, така и линейни решения.

Gliss Master може да функционира и като разделящ елемент между две пространства или може да се превърне в точка за достъп до различна стая. Благодарение на своята модулност може лесно да се адаптира към всякакъв вид пространство.



Ако влезем във вътрешността й, гардеробната система ще ни изненада с разнообразието от възможностите за съхранение и с удобството на персонализирания подход, който по избор може да включва лесно подвижни чекмеджета, рафтове за обувки, отделения за съхранение, чекмеджета, оборудвани с разделители, и лост за ризи, новост сред аксесоарите на Gliss Master.
 
Можете да композирате гардероба по много начини. Проектирани са модули с различна ширина и височина, които се комбинират с аксесоарите, материалите и цветовете, които най-добре отговарят на вашите разнообразни нужди.

Що се отнася до покритията, можете да избирате между различни цветове матов и гланц лак, различни видове фурнир от светло или тъмно дърво и еко кожа. Визуалното и тактилното усещане на тази уникална система може да достави истинско преживяване на ценителите в шоурума на VERRSUS в столицата, където можете да откриете каква е магията на бранда Molteni&C.


Важен щрих при Gliss Master, осигуряващ почти магично визуално въздействие, е новата LED система за осветление, която е елегантно скрита.

„Интернет на нещата“ пък се присъединява, за да впечатли и най-запалените фенове на удобствата на технологичното ни съвремие. За да се грижите за дрехите и аксесоарите, всъщност е от съществено значение да можете да изключите наличието на вредни агенти - бактерии, плесени и алергени.

Патентованата технология AIRCUB ® е IOT устройство, лесно управляемо от вашия смартфон със специално приложение. Системата за пречистване и парфюмиране на въздуха работи чрез йонизиране и озониране на интериора на гардероба, като по този начин премахва до 95% от вредните за здравето агенти и същевременно освобождава деликатни аромати.


Добре дошли в света на Molteni&C и неговия творчески гений – Винсент ван Дуйсен!

Луксозното италианско обзавеждане от Molteni&C|Dada се предлага в магазин VERRSUS – Съвършеният италиански интериор.

Разгледайте на verrsus.com


ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР