Кой каза: чорапи?

Пролетта е тук, а заедно с нея се поражда неустоимото желание да почистим и преподредим дома си. Но дали го правим правилно? От Великобритания идва нова вълна, която освен практични идеи ще ни даде и възможност да се посмеем

17 April 2021

Пролетта е тук, а заедно с нея се поражда неустоимото желание да почистим и преподредим дома си. Но дали го правим правилно? Отпреди три години се наложи методът Мари Кондо, за който нееднократно сме писали. Сега от Великобритания идва нова вълна, която освен практични идеи ще ни даде и възможност да се посмеем.

"Започнете с чекмеджето за чорапи“, това е заглавието на книгата на Вики Силвърторн, на която се доверяват за подреждането на домовете си Джейми Дорнан и Лили Алън, както и други британски звезди. Вики упражнява новата професия „организатор на дома“, има канал в Ютюб и публикации в The Guardian, Independent, Telegraph, Times, Magazine Oprah.

Но да се върнем към хитроумното заглавие на първата й книга, а именно – проблема с чорапите. Както се казваше в един хубав виц: „И Пепеляшка се омъжила за принца. А той постлал пътя й с листенца от рози, които точно в 12 часа в полунощ се превърнали… в чорапи“.

Ето защо фирмата на Вики Силвърторн, наречена неслучайно You need a Vicky, за професионални услуги в сферата на прочистването и подреждането на дома започва именно от тях, от чорапите.

Вики казва: „Организацията на предметите е важна не само за облика на дома ви – тя е важна и за усещането ви за пространството. Ако страдате от синдрома на претрупаността с вещи, това може да намали продуктивността ви и усещането ви за благополучие“.

Ето и 5 от правилата за правилно прочистване на пространството у дома според Вики Силвърторн:

1. Нищо не се случва отведнъж. Започнете с купуването на контейнери или кошове за сортиране. Носете ги със себе си из целия апартамент и приберете всички вещи с еднороден характер и употреба в тях. После може да отсеете излишното.

2. Ако не знаете откъде да започнете, отворете чекмеджето с чорапите – нещо просто и малко, върху което можете да работите, и след това спрете, за да се насладите от работата си по сортирането и изхвърлянето на ненужното.

3. Ако работите от къщи, много е важно да подредите бюрото си, това със сигурност ще ви направи по-продуктивни. Седмичното разчистване на излишното от бюрото е задължително.  

4. Ако сега обзавеждате дома си, непременно заложете на мебели със скрити контейнери, независимо дали са дивани или табуретки с чекмеджета за съхранение, вградени в конструкцията им. Трикът тук е, че всеки месец трябва да преглеждате съдържанието им и да отстранявате излишното.

5. Този „ужас“ – обувките в антрето. Обувките са едни от вещите, които създават най-неприятното усещане за претрупан дом и за липса на пространство и „въздух“. Ако преброите обувките до входната врата, вероятно ще намерите поне три чифта на човек. Намерете място за съхранение на сезонните обувки, които – добре почистени и с подходящите „стеги“ за поддържане на формата им, ще ви послужат отново за идния сезон. Може да запазвате кутиите, в които сте ги купили, за да ги съхранявате в тях на тавана или в мазето до повторната им употреба.  

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР