Между две епохи

Андрей Даниел и изложбата "Между две епохи" в Софийска градска художествена галерия

eva.bg 07 April 2021

©Андрей Даниел (1952–2020) Наблюдател (цикъл „12 маргиналии“), 1997 маслени бои върху платно, 130 х 116,5 см Национална галерия

През 2019 г. Андрей Даниел бе поканен да подготви самостоятелна изложба заедно с екипа на Софийска градска художествена галерия. В процеса на обмисляне какво и как да се подбере за предстоящата експозиция, художникът неочаквано ни напусна.

Загубата на Андрей Даниел, на неговата богата мисъл и знания, на паметта му за преживяното, на възможността за личен избор и невъзможността за създаване на нови съпътстващи текстове наложиха преосмислянето на целия проект, на неговото разширяване и създаването на албум, с включена биография и каталожна част, представяща неговата живопис в хронологичен ред. Запазено е избраното приживе от твореца заглавие – "Между две епохи" и произтичащата от него идея за развитие на изложбата.

"Между две епохи" е творческото усещане за принадлежност преди и след, на граница, на кръстопът. Направил и правещ своя избор Андрей Даниел е невероятно последователен в своето изкуство и ще остане неделима част от нашето съвремие. Художник, общественик, преподавател, той е една от водещите фигури в изкуството, тласкащи напред българската живопис от края на 20 и началото на 21 век.

Настоящата изложба и придружаващият я албум са резултат от направеното проучване и събирателство на произведенията на художника, пръснати по държавните и частни колекции из цялата страна и в чужбина. Те станаха възможни благодарение на съдействието от страна на семейството на Андрей Даниел, Съюза на българските художници, Националната художествена академия, Националната галерия, държавните, общински и частни галерии в София и страната, неговите колеги – художници и изкуствоведи, фотографи и частни колекционери.

От издирените и описани в изданието повече от 500 живописни творби посетителите ще могат да видят над 160 от тях разположени на двата етажа на галерията. 

Откриването на изложбата е на 13 април, като тя може да бъде видяна до 13 юни.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР