Пролетна изненада от Соня Йончева

eva.bg 22 February 2021

Пролетната карантина през 2020 г. донесе и нещо положително – време на звездното българско сопрано Соня Йончева и дигирента Леонардо Гарсия Аларкон да създадат албума, за който мечтаят от 10 години.

Rebirth носи нежно послание за надежда, но и разглежда идеята, че тишината и инертността са перфектното въведение към креативното възраждане. Четвъртият солов албум на Йончева като част от Sony Classical запечатва музикално наследство, разпростиращо се в пет века – от фолклорни до поп песни, през едни от най-въздействащите моменти в операта от 17-ти век.

От ерата на операта и музиката на Monteverdi, албумът Rebirth е тематично пътешествие от Италия на Cavalli, неговия ученик Strozzi и наследник Stradella, към Англия на Dowland, Gibbons и Ferrabosco – чиято фраза “O Hear me, O God” е използвана като семпъл в песента “Like an Angel Passing Through My Room” на ABBA. Освен вдъхновени от танца произведения от Испания и Латинска Америка, и реконструкцията от диригента Аларкон на ариа от Antonio Draghi, Йончева представя и традиционна фолклорна песен от родната ни България.

Албумът излиза на 12 март.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР