Витамин С - класика и необходимост

Люба Вангелова 22 February 2021

Козметиката с витамин С е най-слънчевата и весела милувка, която можем да подарим на кожата си в студените и сиви зимни дни (всъщност и през цялата година).

Да започнем разговора за витамин С с научните факти: той е водоразтворим антиоксидант, който има противовъзпалителен ефект, стимулира образуването на колаген и изсветлява тъмните петна. Участва активно в производството на липиди в роговия слой, които са жизненонеобходими за кожата. С други думи, този витамин е идеалният помощник за подобряване на настроението и тена на кожата ни всяка сутрин. Но с това „талантите“ му не свършват.

Магия с 5 действия

Михаил Булгаков описва в романа си „Майстора и Маргарита“ как кожата на героинята му буквално свети след едно нанасяне на вълшебен крем. Изглежда логично магическият крем на демоничния Азазело да съдържа именно витамин С в концентрация над 10% (пет пъти повече, отколкото в лимоните!). Съвременните компании може и да не харчат пари за чудеса, но инвестират в технологии и подобряване на формули. Благодарение на което днес от продуктите за ежедневна грижа с витамин С очакваме следните неща:
• значително намаляване производството на меланин (благодарение на изсветляващото действие по отношение на старчески петна, лунички и следи от акне);
• увеличаване производството на колаген („виновник“ за вечната младост);
• защита срещу вредното въздействие на свободните радикали (което води до общо подобряване на състоянието и външния вид на кожата);
• бързо заздравяване на микротравми по повърхността на кожата;
• помощ за чувствителната кожа, склонна към раздразнение и възпаление.

Подходяща форма

Най-популярната форма на грижата с витамин С е L-аскорбиновата киселина. Но ако не откривате този надпис върху етикета, не бързайте – съществуват и други форми. Магнезиев аскорбил (Magnesium Ascorbyl Phosphate) е стабилно и водоразтворимо производно на витамин С, което увеличава синтеза на колаген. Подходящ е за чувствителна кожа (работи при pH 6-7) и е добра алтернатива на аскорбиновата киселина. Аскорбил палмитат (Ascorbyl Palmitate) е естер, образуван от мастноразтворимата форма на витамин С. Тетрахексилдецил аскорбат (Tetrahexyldecyl Ascorbate) е стабилен мастноразтворим естер на витамин С с висока антиоксидантна мощ. Той помага за изсветляване на кожата и за изравняване на цвета й. Наименованията са сложни, но ще ви помогнат да се ориентирате в етикетите.  

Особено приложение

Сам по себе си витамин С е доста нестабилен. Той се разпада под въздействието на слънце и вода, така че ако купувате продукт с витамин С, избирайте тъмни или непрозрачни флакони и задължително с дозатор. Помнете, че дори така опакован, след отварянето му полезните свойства на продукта се запазват най-много 6 месеца.

Ефективната доза витамин С в крема или в серума варира от 0,3% до 15%. Повече не е необходимо, а по-малко количество е слабо ефективно.

Козметичните продукти, които съдържат витамин С, са добри както в чист вид, така и „подсилени“. Например за ефективна борба с фотостареенето (на което кожата е изложена всеки ден) идеален е тандемът между витамин С и витамин Д. Ако имате например котка, от чиито нокти страдат не само мебелите и килимите ви, но и кожата на ръцете и на лицето ви, тогава е добре да потърсите крем с витамин С и В5 – тази комбинация лекува успешно чувствителните участъци по кожата.



В никакъв случай не трябва да смесвате витамин С и AHA киселини! Вероятно сте го чували често. Много е просто. И аскорбиновата киселина, и AHA киселините дразнят кожата и я правят по-чувствителна. Използването на двата компонента едновременно може да й дойде в повече и да има негативни последствия. Затова не се престаравайте и ги редувайте.

И не на последно място: важно е да нанасяте витамин С сутрин с масаж на лицето. Извършвайте го с леки натискащи движения, за да „събудите“ кожата. Докато закусвате, той вече ще си е свършил работата. Дори може да си спестите основата под грима – кремът с витамин С успешно изравнява текстурата на кожата и подобрява тонуса и цвета й. Сигурно след всичко прочетено ще ви е интересно да изучите етикетите на козметичните си продукти, за да узнаете какви форми на витамин С съдържат.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР