Продадоха картина на Ботичели за 92,2 милиона долара

Рекордна цена за шедьовъра на италианския художник...

eva.bg 29 January 2021

Снимка: Instagram

Произведение на италианския ренесансов художник Сандро Ботичели бе продадено за 92,2 милиона долара на търг на аукционната къща Sotheby’s.Картината е една от най-популярните на Ботичели – „Млад мъж, който държи медальон“ – но въпреки това сумата е рекордна за художника.

Началната цена на картината в търга бе 80 милиона долара. Предишният рекорд за картина на Ботичели е едва 10,4 милиона долара за картината „Мадоната от Рокфелер“, продадена през 2013 г.

Но последната сума за картина от художника е рекордна и за света на изкуството изобщо. Според експертите това е най-високата цена от почти две години, дадена за произведение на изкуството, изложено на търг. През 2019 г. рекорда постави произведението на Клод Моне „Купа сено“, което бе продадено за 110 милиона долара отново на търг на Sotheby’s.

„Млад мъж, който държи медальон“ не е датирана картина, но се предполага, че е от най-плодотворния период на Ботичели между 1470 г. и 1480 г. Произведението е на повече от 500 години, но е съхранено в отлично състояние до днес. Купувачът предпочете да остане анонимен, но продажбата е направена чрез руския отдел на Sotheby’s в Лондон, така че се спекулира, че картината вече е притежание в руски колекционер.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Sotheby's (@sothebys)

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР