Мадона ди Кампильо

Долче вита и до ден днешен е лайтмотивът на това приказно градче, притиснато между планински масиви, които са в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО

Любомир Василев 01 February 2021

Всяка планина има уникален характер, но ритъмът на повечето ски курорти е предсказуем. Това обаче не важи за кралицата на италианските Доломити Мадона ди Кампильо. Асоцииран със света на киното заради многобройните филми, снимани тук още от златната ера на италианското кино, когато София Лорен и компания са го посещавали всяка зима, курортът е любима арена на богатите и известните.

Долче вита и до ден днешен е лайтмотивът на това приказно градче, притиснато между планински масиви, които са в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Успял да запази своето упадъчно очарование, Мадона ди Кампильо и днес се смята за един от най-светските курорти в Италия.

Наричан модна столица на Алпите, главната му улица е пълна с магазини, предлагащи най-новите колекции на италианските дизайнери. Ски инструкторите носят Prada, а екипите им са брандирани с логата на Maserati и Ferrari. Модните ревюта са част от всекидневието и докато дамите избират новия си ски екип, господата дегустират вино в многобройните и отлично снабдени изби.
Ски курортът има репутация и на гурме столица на Алпите, така че гастрономичните предложения тук далеч надминават тези на другите ски курорти, предлагащи гулаш и ябълков щрудел като връх в кулинарията. Кухнята на областта Трентино-Алто Адидже е страхотна атракция за любителите на добрата храна и е характерна с различните си аромати. От една страна е солидното планинско готвене, а от друга – специалитетите на средиземноморската гастрономична традиция. Менюто често включва спагети, полента, кнедли и особуко. Тук готвенето черпи точно толкова силно от германските си корени, колкото и от италианското си наследство. Да видиш в менюто си пица и паста е толкова вероятно, колкото и джолан с кисело зеле.

Започвам с ресторант Due Pini, и не защото със собственика му много бързо намерихме общи приятели и интереси, а защото храната наистина бе впечатляваща. Завършил финанси в миланския университет Бокони, олимпиец и шампион по сноуборд, Алберто е изискан познавач на най-добрите страни, характерни за италианската традиция на гостоприемството – кухня, изкуство и дизайн. Концепцията тук е проста, както и предложенията, които са моделирани според сезоните, но никога не са приемани за даденост, а са резултат на мотивиран и отговорен избор. Менюто е вълнуваща обиколка из Доломитите, включваща незабравими ястия като равиоли с патица, цикория и малини или бяла риба с пушено масло и лайка.

Mildas се намира само на няколко километра от Мадона ди Кампильо – в малкото градче Пинцоло, и се е подслонил в бивш манастир от 13. век. Ресторантът с над петдесетгодишна история се е превърнал в гурме икона за региона. Осемстотингодишната манастирска крипта, преобразена в място за хранене, заедно с уникалната храна на семейство Пицини превръща това място в дестинация. Тук има рецепти, запазени от отварянето на ресторанта. Специалитетите като ризото с пищял от сукалче и талята ала Мирко, приготвена с мащерка, чили и чесън, са задължителни. Елате гладни, защото да пропуснете десерта, ще бъде грешка.

Stube Hermitage притежава стара и романтична трапезария в стил винарна, в която алпийски фокусираното меню дава на гостите представа за истинските вкусове на планината. Обслужването е отлично, а типичният дървен декор спомага за пълното потапяне в атмосферата. Уважението към качеството и произхода на съставките е основна цел. Комбинирането на средиземноморската традиция с местната кухня е философия на ресторанта и неговия готвач.

Il Gallo Cedrone се отличава с избора на продукти, съчетан с техника и креативност. Носител е на една звезда „Мишлен“. В избите му почиват над 2000 бутилки, съдържащи ароматите на най-добрите вина от региона. Освен пушените шунки и салами от областта Трентино ресторантът възхвалява и рибата от близкото езеро, а също така предлага и специална селекция от ястия с дивеч.

Като говорим за ски и гурме, няма как да пропуснем и най-добрия ресторант на пистата – Chalet Fiat. Спонсориран от автомобилния гигант, той може лесно да бъде разпознат по наредените рекламни автомобили, незнайно как кацнали на върха на планината. Да се яде добре на 2100 м надморска височина само по себе си е преживяване. Съвременната и стилна новопостроена хижа е съобразена с екологичната устойчивост, а големите прозорци я превръщат в своеобразна обсерватория на природния спектакъл. А-ла-карт ресторантът се уповава на местните традиции и продукти.

Гурме хижи, шампанско, пица и петзвездни емоции – ските и храната в Мадона ди Кампильо са интересно социално преживяване. Може би от височината или от шампанското, започваме да се влюбваме в Мадона и да планираме с надежда следващата си почивка.

Spaghetti Kitchen препоръчва/

Due Pini
Mildas
Stube Hermitage
Il Gallo Cedrone
Chalet Fiat

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР