24 карата от Кан

Лазурният бряг винаги е бил магнит за богатите и известните. Заможни хора от целия свят искат да купят и обзаведат дом там, където дефилира арт елитът, а поклащащите се в пристанищата яхти нощем се превръщат в дестинация за светски партита с музика, шампанско и висша мода

Елка Влаховска 25 January 2021

Снимка: covet house

Eлегантният дом в Кан, досами яхтеното пристанище, който представяме в EVA, е оформен от студиото за архитектура и дизайн Cochet Païs, създадено от двама братовчеди французи – Яник Коше и Грегори Паис. Дизайнерите, базирани в сърцето на Френската Ривиера – Кап д’Антиб и Монако, са опитни в задоволяването на капризите на богатите, предоставяйки им съвременен прочит на луксозното обитаване. Стилът им е търсен и разпознаваем. Техен принцип е да работят с уважение към околната среда, а интериорите, създадени от тях, често се вписват в представата за haute couture за дома.

В случая дизайнерите разполагат с разточително пространство на 150 кв. м на един етаж. Но те решават да оформят втори етаж, превръщайки апартамента в разкошен дуплекс на 250 кв. м с огромни прозорци витрини, откриващи зашеметяваща гледка към яхтеното пристанище на Кан. Коше и Паис се доверяват при обзавеждането на луксозния бранд за мебели за дома Covet House.
Дизайнът им е идеален пример за съчетаване на класически линии с модерен обрат, в който са вплетени луксозни материали като кадифе, месинг и лакирано дърво. Следвайки кодовете на съвременната естетика на откритото пространство, обединяват хол, трапезария и кухня в едно.

Настилките от естествени материали – мрамор, гранитогрес и дъбов паркет, създават основата за в известен смисъл театралното присъствие на солидната мека мебел, оригиналната холна маса и обзавеждането на трапезарията.

Акцент в холния кът е масата Lapiaz, произведение на модерния дизайн, вдъхновено от карстовите образувания на доломитните скали. Сякаш оформена от разлом, произтичащ от замръзването и размразяването на камъка, тя се разпуква, омагьосвайки с визуалното внушение за изтичащо от вътрешността й злато.  

Полираните месингови детайли и огледалните повърхности в интериора превръщат този луксозен дизайн в произведение на изкуството, като все пак предлагат усещане за комфорт и топла красота.

Трапезарията допълва елегантната визия с масата за хранене Fendi и комплекта столове Charla от Luxxu, тапицирани в същата кадифена материя като диваните. Органичните им, по-близки до природата форми са приятен контрапункт на геометрията при подредбата в хола.

Обичайно е в интериорите, които интерпретират кодовете на модерния лукс, да отсъства ярка цветна палитра. За да не се създава усещане за известна статичност, обикновено се появява ярък акцент под формата на абстрактно изкуство, както се вижда и тук.
Килимът в трапезарната част, с втъкани елементи, наподобяващи сякаш случайно попаднало разтопено злато, кореспондира с холната маса, златните елементи на столовете и детайлите на тавана. И ако в класическия бароков интериор златото заявява натрапчиво и триумфално присъствие, тук то се намесва дискретно, но видимо, внушавайки идеята за елегантен непреходен лукс.  

Естетиката на чистите линии и естествените скъпи материали продължава и в трите спални и двете бани. Наличието на специфични детайли в подовата настилка и полилея на основната спалня я различава от другите помещения за сън.

И тук усещането за лукс е постигнато с присъствието на месинговите елементи и скъпите материи.

Осветлението в дома също е хармонизирано с обзавеждането, за да създаде повече въздушност и лекота на пространството. Тази лекота се допълва и от стъкления парапет на стълбата към второто ниво, както и от „прозрачните“ душкабини в баните. Огледални повърхности, незабележимо вплетени в интериорната концепция, неуловимо и магично умножават блясъка на луксозния интериор.
Без съмнение, в този дом е вложено богато професионално въображение от страна на френското студио за интериорен дизайн и сериозни инвестиции от страна на собствениците. Но нека да отклоним поглед от интериора и да погледнем през огромните прозорци навън. Дали от терасата, или от всеки кът на дома, окото вижда онова, което струва най-скъпо и е същинският лукс – гледката към града, морето и яхтите, която ни пренася дори насред зимата в мечтата за лято. Лято в Кан.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР