Войната на принц Хари

В zoom интервю принцът и съпругата му заявиха, че ще работят за един високотехнологичен свят с човешко лице. Двамата се включиха в интервюто от настоящия си дом в Калифорния. Повече ключови моменти от интервюто можете да видите на сайта на британското издание Daily Mail.

eva.bg 23 January 2021

В петък принц Хари, в компанията на съпругата си Меган Маркъл, даде интервю за сайта на списание FastCompany, в което обвини социалните мрежи и медии както за личната драма, която изживяха двамата с Меган под прицела на британските таблоиди, докато бяха част от кралското семейство, така и за глобални катастрофи като унищожаването на Амазонка, геноцида срещу  рохинга малцинството в Мианмар (бивша Бирма) през 2018 г.  и дори наскоро случилото се  нахлуване в Капитолия.  

„Ние искаме да бъдем част от човешките преживявания, да споделяме човешкия опит, а не да сме част от експеримента на технологичните гиганти с човека. (…) Тези компании (Хари визира не само Facebook, но и Amazon, Apple, Googleи др.) трябва да имат отговорност към колективното благосъстояние, а не само да мислят за печалби“ – каза Хари като допълни, че светът на високите технологии и социалните мрежи трябва да бъде реформиран.

В интервюто Хари определи основните играчи в областта на високите технологии като  „невероятно мощни и консолидирани“ и заяви, че според него социалните медии са пълни с невъобразимо количество дезинформация, която именно предизвиква остри конфликти, словесно, емоционално и дори физическо насилие.

Хари и Меган потвърдиха, че нямат профили в социалните мрежи, които да напуснат и че единственият такъв, обвързан по някакъв начин с тях е този на фондацията им Archewell, чрез която осъществяват благотворителната си дейност и която носи името на две годишния им син Арчи. „Ще се върнем, когато преценим, че вече е добре за нас да го направим“ – уточнява в интервюто принца.

По думите му двамата с Меган прекарали 2020 година в проучване на много високо ниво на възможностите да се реформира дигиталния свят, в който живеем, така че да ни носи повече положителни резултати. Според Хари тяхната любовна история е разказана напълно преиначено от медиите и семейството им е претърпяло сериозни и тежки последствия от медийния тормоз.

Коментатори на интервюто обаче подозират Хари  и Меган, че нарочно не поддържат профили в социалните мрежи, защото без тяхното посредничество двойката става по-трудно достъпна и съответно – по-скъпа. Дори когато става въпрос за едно-единствено интервю.

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР