Сбъднаха ли се прогнозите на футуролозите? И какво ни очаква до 2030?

10 години по-късно

Ирина Иванова 15 January 2021

Наскоро, докато за пореден път пререждах шкафовете у дома – напълно безсмислено действие, при което в общи линии преливам от препълнено в претъпкано, – ми попадна декемврийският брой на EVA от 2010 г. И там видях грандиозно-смахнатия ни проект „Апокалипсис? Друг път!“, в който коментираме в текст и онагледяваме с психеделична фотосесия прогнози за следващото десетилетие  – 2010–2020 г., направени от водещи футуролози от цял свят. Дадох си сметка, че всъщност това десетилетие вече е зад гърба ни и спокойно можем да проверим прогнозите.

Какво да ви кажа – можеше и повече да познаят. Пък после се присмиват на врачките и астролозите. Процентът на съвпади и разминавания според мен напълно съвпада с този на баба Ванга например, мир и светлина на безсмъртната й душа, само дето нейната футурология говори на „ке“, а не на „ще“. Дори „астрологът на Мадона“ Гал Сасон предрече с доста голяма точност през октомври 2019 пандемията, дето ни видя сметката през 2020. Стига да не вярвате като мен в конспирацията, че Гал по еврейска линия е бил осведомен предварително за Плана За Рестарта И Новия Световен Ред и после колко му е да ни заблуди с някакви истории за квадранти, съвпади и прочие, все едно ни разбират главите от тези неща.

Но да се върнем на истинските учени. Понеже футуролозите са учени, не са врачки. Въз основа на вече познатите механизми и зависимости те се опитват да дадат знание за бъдещето, както и да екстраполират различни технологични и други тенденции в бъдещ момент – това според Уикипедия.

Признаваме, че въпросните футуролози познаха годината на смъртта на севернокорейския диктатор Ким Чен Ир – 2011 г. Що се отнася до финансовия измамник Бърнард Мейдоф обаче не им се получи. Мрачното им предположение, че този тип, осъден на 150 години затвор заради най-голямата финансова пирамида в историята, ще се обеси в килията си през същата тази 2011 г., тотално се провали. Ей го – жив и здрав си е и му остават още само 140 години затвор.

Разправяха тогава, че щяла да бъде пусната в продажба – в продажба! – и първата летяща кола Terrafugia, която ще развива 130 км/ч на суша и 225 км/ч във въздуха. Нищо подобно не се случи – от ситуираната в САЩ китайска компания Terrafugia почти всяка година съобщават, че през следващата вече ще продават летящи коли, пригодени и за шофиране по земната повърхност, но явно от немската Volocopter ще ги изпреварят. Тези дни официално съобщиха, че догодина в Париж ще започнат да работят в реални условия летящи Volocopter таксита, за да може градът да се справи с очаквания огромен туристически поток за Олимпийските игри през 2024 г. Така че в случая френският кинорежисьор Люк Бесон май се оказа по-добър футуролог, защото именно той във филма си „Петият елемент“ още през 1997 г. предрече и летящите таксита, и че ще са в Париж (сега, не съм сто процента сигурна неговият град от бъдещето във филма Париж ли беше, но съм сигурна, че Бесон е парижанин до мозъка на костите си). „Оставете ме на върха на Айфеловата кула, моля!“ – вероятно е реплика, която много скоро ще бъде произнесена от някой към шофьор на летящо такси.

Футуролозите се оказаха прави, предвиждайки нова война в Близкия изток. Тази война дори не дочака 2012 г., каквито бяха техните предвиждания, а избухна в Сирия още през 2011 г., като с различна интензивност продължава и до днес, предизвиквайки освен всички други известни трагични ефекти от войната и гигантската бежанска вълна към Европа.

Оскар Писториус наистина се превърна в първия лекоатлет с ампутирани крайници и високотехнологични протези, който участва на Олимпийските игри през 2012 г. Дори се класира за финала на 400 метра. Това вероятно не е било съвсем трудно да се предвиди, понеже Писториус  искал да участва и в Игрите през 2008 г. в Пекин, но не му разрешили. Онова, което учените не са успели да провидят, е, че през 2013 г. той застреля приятелката си модел и в момента е в затвора.

В Бангладеш, макар че все по-често страдат от опустошителни наводнения заради покачването на нивото на Световния океан и климатичните промени, а и не са си решили напълно въпроса с чистата питейна вода, все пак разполагат с все повече и повече машини, с които пречистват морската вода и я използват както за пиене, така и за битови нужди. Дори при кризата с питейната вода на Малдивите именно Бангладеш изпрати сто хиляди литра вода като помощ.

Хапче срещу аутизъм още не е измислено, въпреки прогнозите това да се случи през 2014 г., а масовото електронно гласуване в САЩ, за което учените предположиха, че ще се случи през 2016-а, закъсня с 4 години и се проведе, заради пандемията едва сега, през 2020. А дали финансовата криза осъществи предсказанието на футуролозите, че най-после ще свърши през 2018 г. – сами си отговорете.

Доста тъжно ми бе да прочета, че преди десетилетие учените са предвидили, че Стив Джобс ще се оттегли от Apple през 2019 г. За съжаление, той се „оттегли“ от света още на 6 октомври 2011 г. и светът стана с един невероятен човек по-малко интересно място за живеене. Италианският невробиолог Стефано Манкузо все още не е създал робота растение „плантоид“, но теориите му са повече от вълнуващи и, ако се интересувате от интелекта на растенията – а това е цяла вселена, – можете да си поръчате книгата му „The Incredible Journey of Plants“, невероятна е!

И ето ни през 2020 г., когато според анализаторите отпреди 10 години организацията „Грийнпийс“ ще провъзгласи началото на климатичните войни. Познаха, по дяволите, познаха, при все че не точно или не само „Грийнпийс“ ги провъзгласи. Мащабният и обещаващ проект Desertec, стартирал през 2009 г., за да се изгради в Сахара гигантска хелиоенергийна система и пустинята да се превърне в най-големия доставчик на слънчева енергия не само за региона, но и за цяла Европа, бе замразен по различни политически и социални причини, но все пак ни се струва, че е въпрос на време да получи зелена светлина. Еднополовите бракове все още не са разрешени в Китай, но поне ЛГТБ общността събра над 200 хиляди подписа в тяхна подкрепа. Което за Китай с население от 1,4 милиарда души си е капка в океана, но все пак.

Прогнозата, че 7-милиардният жител на планетата ще се роди в Египет през 2011 г., се сбъдна само наполовина. Годината е тази, но мястото – не е. Седеммилиардният жител на Земята се роди в Калининград, Русия, и се казва Пьотр Николаев.    

И накрая – какво се случи с прогнозата, че през 2020 г. към Луната ще се отправи първият частен космически кораб с осем туристи на борда, всеки от които е платил по 200 милиона долара? Вече знаете какво – отлага се най-рано за края на 2021 г. и няма да е до Луната, ами до Международната космическа станция. Първите космически туристи вече са подписали договора си за пътуването с кораба CreX Dragon на SpaceX на Илон Мъск, като 10-дневната им екскурзия дори ще е в пъти по-евтина от очакваното – само по 55 милиона на човек.



Искате ли да погледнем малко в мрака на бъдещето? „Шо ке се случи“ с рода човешки през следващите десет години? Ето някои нови прогнози, отново направени от футуролози*:

- Чудесата на микробите. Използвайки невероятната преработвателна способност на микробите, всеки дом ще има нещо като „преработващо устройство“, в което микробите ще се хранят с нашите течни отпадъци и ще ги превръщат в чиста вода и в захранване с ниска мощност. Пречистената вода ще се връща в нашите бани и кухни, а електрозахранването с ниска мощност ще зарежда телефони и други подобни устройства, както и осветителните тела.

- Изкуственият интелект ще продължи да се усъвършенства и хората постепенно ще свикнат да се доверяват на машините за управление на самолети, по финансови въпроси и за диагностициране на заболявания.

- Ограниченията на личната свобода тепърва предстоят. В Китай скоро всяко придвижване на човек от едно място на друго ще е записвано и запазвано. Имплантите и проследяването на биометричните данни във връзка с промените в околната среда и климата и с все по-масовото навлизане на смарт-технологиите също като че ли са неизбежни. Но в едно по-далечно бъдеще технологиите все пак ще ни направят повече, а не по-малко свободни.

- Широко разпространение на индивидуални летящи платформи от типа на онази на Франк Запата, който прелетя Ламанша със своята „Флайборд еър“ – нещо като летящ ховърборд.

- Деца на бъдещето – не е далеч времето, когато не само няма да остарявате, но няма и да умирате. Перспективата за хилядолетен живот като онзи от романа на Артър Кларк „Градът и звездите“ дори не е толкова отдалечена във времето. Що се отнася до остаряването, генетиката е напреднала много в тази посока и търси биотехнологии, които да й позволят да влияе върху теломерите – окончанията на хромозомите, пряко свързани със стареенето. Дълговременният живот вероятно няма да е точно в тази форма, в която си я представяме. Д-р Йън Пиърсън, футуролог, разказва, че вече се правят, а през следващото и по-следващите десетилетия ще се усъвършенстват директните връзки между човешкия мозък и компютъра. Ще се правят точни копия на мозъка ни, които ще живеят в компютър. При смъртта на тялото човек ще изгуби само 1% от мозъка си. Ще си закупи андроидно тяло и ще продължи да живее с останалите 99% от ума си, „сякаш нищо не се е случило“.

- НАСА обещават през 2024 г. да изпратят първата жена на Луната. Време беше – в крайна сметка Луната е жена, нали?

*Източник на новите прогнози: https://news.sky.com/story/ten-tech-predictions-for-the-decade-ahead-what-will-happen-by-2030

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР