Всичко, което трябва да знаем за тазгодишните Грамита

eva.bg 14 January 2021

Снимка: Getty Images

Наред с наградите Оскар и Met Gala, наградите Грами са сред най-чаканите и престижни събития в шоубизнеса.

Въпреки че целта на Грамитата е да наградят най-видните музиканти на съвремието ни, през последните години те получават доста критики. Алиша Кийс, която бе водеща на 62-ата церемония на наградите, обвини организаторите, че липсва етническо разнообразие сред номинираните. В тази посока има още много обвинения към наградите.

В края на 2020 г. ситуацията се влоши. На 24 ноември бяха обявени номинациите за следващата церемония и рапърът The Weeknd пусна гневно съобщение в социалните мрежи, в което твърди, че Грамитата са корумпирани и несправедливи. Причината за това вероятно е, че изключително успешният му албум After Hours бе подминат и не получи нито една номинация. Още много изпълнители се съгласиха, че липсва креативност в разпределенията.

Въпреки това всички трепетно очакваме 63-ата церемония на наградите  Грами. Ето някои основни неща, които трябва да знаем за нея.

Церемонията ще се проведе на 14 март, 2021 г.

Първата обявена дата за наградите бе 31 януари. Бушуващата пандемия обаче не позволява това да се случи. Според статистиките, в момента всеки пети човек в Лос Анджелис дава положителен тест за коронавирус. Затова датата бе преместена за пролетта.

Не е ясно дали ще има публика

Събитието ще се проведе за 19-и път в Стейпъл Център, Лос Анджелис. В официалния сайт на Грамитата пишат, че все още не се знае дали ще има публика и червен килим на наградите. Когато датата наближи, ще се вземе окончателно решение.

Комикът Тревър Ноа ще бъде водещ

„Макар и да останах с разочарование, че не съм номиниран за най-добър поп албум, както и за това, че не ми бе позволено да пея, все пак съм щастлив да бъда домакин на това великолепно събитие“, шегува се той.

Програмата все още не е готова

По време на Грамитата винаги част от изживяването са изпълненията на музикантите, които са подготвени за специалната вечер. Но все още не е потвърдена окончателна програма. По пътя на логиката, поне за поп жанра, експертите очакват изпълнения от Бионсе, Дуа Липа, Хари Стайлс и Били Айлиш.

Бионсе е изпълнителят с най-много номинации

В особена година като 2020-а, Бионсе получи най-много номинации за визуалния си албум Black Is King, който излезе на платформата Disney+ през юли. Тя получи цели 9 номинации за Грами, с което стана вторият най-номиниран изпълнител в историята на Грамитата, заедно с Пол Маккартни, и най-номинираната жена до момента. Зад гърба си Бионсе има 79 номинации и спечелени 24 статуетки. Ако през пролетта певицата има успех, тя ще постави нови рекорди в класациите за най-много наградени и номинирани сред изпълнителите.

През 2021 г. за статуетки се борят повече жени

Въпреки трудностите за издаване на нови албуми през 2020-а, това все пак бе чудесна година за поп музиката и по-точно за жените в индустрията: Били Айлиш, Дуа Липа, Тейлър Суифт и Бионсе издадоха много успешни албуми. Future Nostalgia на Дуа Липа има цели 5 номинации, а много експерти заявиха, че певицата е „спасила поп музиката по време на пандемията“. Липа имаше рекорден брой слушатели във всички платформи, на които бе наличен албумът й. Фийби Бриджърс е новият изпълнител, който също ще се бори за престижната статуетка в четири категории. Лейди Гага пък ще се състезава с останалите изпълнители в категориите за най-добър вокален поп албум (Chromatica), както и за най-добро дуетно изпълнение с песента Rain On Me, в която пее с Ариана Гранде.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР