„Унизените. Беларус.“: Явор Гърдев с онлайн премиера тази вечер

Интервю с актрисата Красимира Кузманова-Кокран за необикновеното представление „Унизените. Беларус.“

Ирина Иванова 14 December 2020

На 14.12. 2020 г. от 21:00 ч. можете да гледате онлайн представлението „Унизените. Беларус.“  по пиесата на Андрей Курейчик на фейсбук страницата на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен, а също и на фейсбук страниците и в YouTube каналите, свързани с международната инициатива Insulted. Belarus. WorldwideReadings. Подходящ за възраст 16+.

Представлението е репетирано и заснето при пълна индивидуална изолация на актьорите, без нито една пряка присъствена среща и без нито едно пряко взаимодействие между тях в репетиционна зала, на сцена или пред камера. 

Авторът Андрей Курейчик е изгонен от родината си Беларус заради позицията си срещу беларуския президент Александър Лукашенко и намира убежище в България. Не е виждал семейството си вече два месеца.

Превод: Майя Пачникова

Постановка, редакция, видеография, режисура на монтажа: Явор Гърдев

Музика, видеография, видеомонтаж, звукозапис, звуков дизайн: Калин Николов

Визуална среда, костюмография, реквизит, графичен дизайн: Николай Димитров - Над

Участват: СТАРИЯ Иван Бърнев МЛАДИЯ Антъни Пенев НОВАТА Бориса Сарафова ЛЪЧЕЗАРНАТА Надя Керанова КЛЮНА Адриан Филипов МЪРТВИЯ Александър Кънев НАЗИДАТЕЛНАТА Красимира Кузманова-Кокран

ЕVA зададе няколко въпроса на актрисата Красимира Кузманова-Кокран по повод премиерата на това необикновено представление.

Как възприе идеята за театър онлайн?

В началото, когато разбрах ,че ще работим онлайн, ми беше малко странно, неудобно, имах нужда да общувам на живо с колегите си, с режисьора. Но след втория ден свикнах и даже ми стана интересно. Имах време да се готвя за репетициите, да изгледам филми, както и видеа в интернет за моята героиня - НАЗИДАТЕЛНАТА, тъй като тя е с реален прототип. И когато идваше часът ми за репетиция, бях вече на 100! Дори вчера си писах с моя колежка, че когато репетирам с безспорни авторитети, какъвто е Явор, обикновено се притеснявам в началото и не давам максимума си от желание да съм перфектна. В онлайн репетициите обаче това притеснение го нямаше. Чувствах се по-свободна.

А представяше ли си публика срещу себе си?

За публиката не съм мислила, по-скоро бях обсебена от героинята си. Толкова силна и властна жена, която накрая попада в собствените си капани. Всички герои в тази пиеса са много ярки и всички ние си влизахме изцяло в тяхната реалност.

Как преминаваха репетициите?

Работата бе изключително сериозна, тъй като не става въпрос за онлайн четене на текстове, а за пиеса, създадена именно за онлайн излъчване. Авторът Андрей Курейчик има реализирани сценарии за филми, за сериали и е написал прекрасна пиеса. Онлайн репетициите с Явор си бяха като в театъра, също толкова сериозни. Аз отидох на снимки с идеята да съм по-обрана, защото ще се снима, но Явор ми каза: „Не, играеш както сме го репетирали. Другото остави на мен.“ Снимаше се с няколко камери.

Предполагам, че подобни проекти са много важни за актьорите в това мъчно време. 

Този проект и работата по него осмисли целия ми ноември. Продуцент на проекта е Плевенският театър, чийто директор Васил Василев непрекъснато намира начин как да работим, но и да сме максимално защитени. Бях изненадана от това говорене, и то от колеги, как трябва да се затвори всичко – и кина, и театри. Ами не, напротив. Трябват идеи. И да се опитваме да продължим да работим. Важното е, че нашият спектакъл може да продължи живота си и на сцената, на живо, след като отмине КОВИД кризата.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР