Pantone избраха два цвята за 2021 г.

А те изразяват спокойствие и надежда

eva.bg 10 December 2020

Снимка: Instagram

Както винаги, в края на всяка година Изследователският и информационен център по цветовете Pantone определя кой ще бъде основният цвят на следващата година, позовавайки се на резултатите от изследванията за различното влияние на цветовете в сектори като модата, дизайна, рекламата, печата и др.

Но сега се случи нещо необичайно – изследователите избраха два цвята за 2021 г. Това не се е случвало от 2016 г., която бе „обагрена“ от цветовете „Rose Quartz“ и „Serenity“, като отражение на променящите се социални норми между половете.

Двата цвята на 2021 г. са Ultimate Gray (PANTONE® 17-5104) и Illuminating yellow (PANTONE 13-0647).

Сивото и жълтото на пръв поглед са два коренно различни цвята, но се оказва, че имат много повече общи неща, отколкото предполагаме. И двата нюанса изразяват надеждата ни за по-спокойна и успешна година.

Сивото изразява именно спокойствие – това е цветът на асфалта, на камъчетата по плажа, на опората под краката ни. Жълтото пък е цветът на слънчевите лъчи, радостта и надеждата за по-светлото бъдеще.

„Сега имаме нужда от „съюза“ на тези позитивни цветове, които носят хубаво послание, сила и надежда. И двата цвята имат значим емоционален аспект. Сивото е по-обрано, но ни носи усещане за стабилност, основа. Жълтото се свързва с подкрепата, с топлината на слънчевите лъчи, с една дума - надеждата“, обясни изпълнителният директор на Pantone Лиатрис Айсман.

Припомняме, че цветът на 2020 беше „класическото синьо“, което трябваше да донесе спокойствие и увереност. По ирония на съдбата 2020 бе доста бурна година. Да видим дали този път институтът е избрал цветове, подходящи за това, което ни чака през новата 2021 година.  

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by PANTONE (@pantone)

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР