Домът е там, където е сърцето

EVA гостува в дома на Радина и Симеон Денкови

Елка Влаховска 16 December 2020

Снимка: Светослав Караджов

Казват, че домът е огледало на обитателите си, отразяващо ценностите, културата и светоусещането им. Екстравагантни по дух, търсещи винаги новото, с несекващо любопитство към хората и живота в разнообразните му проявления са Радина и Симеон Денкови, чиято къща ви представяме. Тук функционалността е обогатена от естетическата чувствителност, а домът несъмнено е достоен да бъде представен и на страниците на най-авторитетните международни издания за архитектура и дизайн.

"За мен красотата на къщата трябва да изпъква в малките детайли, а не в помпозността – казва известната ни дерматоложка д-р Радина Денкова. – Със съпруга ми харесваме брандове, на които марката не е на показ. Харесваме по-концептуална и различна мода, а мен винаги ме е вълнувала и историята на създаването й.“

Такава е нагласата и към проектирането на новия им дом, изникнал буквално на „голо поле“ в спокоен район недалече от София. Отнема им близо 3 години време, за да завършат строежа и обзавеждането на къщата, като се обръщат към арх. Атанас Динев, работил в екип със световноизвестния архитект Кишо Курокава. Влиянието на японската философия е видно и тук – архитектурата се вписва незабележимо в околната природа, пространствата вътре–вън преливат,  концепцията е минималистична, а домът е много комфортен за обитаване.  

Къщата е облицована с габиони (структури от тел, запълнени с речни камъни), концептуално решение на архитекта, съответстващо на района, в който от едната страна се вижда Стара планина, от другата – Витоша, а наблизо тече река Искър. Проектът за естествено вписване в природната среда включва и запазването на старите борове и бреза в имота и оформлението на градината с изграждането на водно огледало.

„Преди да започнем къщата, архитектът ни даде списък с около 40–50 въпроса, на които трябваше да отговорим – казва Симеон Денков. – Те включваха подробности като какво обичаме да правим в дома, кой от коя страна на леглото спи, харесва ли ни да четем преди сън, готвим ли често у дома, посрещаме ли гости, какъв вид напитки харесваме, зареждаме ли вечер телефоните си.

В момента, в който започнахме строежа, разбрахме смисъла на тези въпроси. Ние обичаме да четем вечер и лампите са сложени така, че да могат да осветяват добре страницата на книгата. Харесваме хубавото вино и в кухнята бе вграден специален охладител за вино. Когато има време, Радина обича да готви и така бе проектирана отворената към хола кухня с всички удобства.“

В този дом няма телевизор, защото семейството предпочита вечер да релаксира на дивана, четейки книги. Когато искат да гледат филми, спускат голям екран и на него с миниатюрен проектор се прожектират любими киноленти. Свършва филмът, прибира се екранът, вдигат се щорите и пред очите се открива  природната картина.

„Ежедневието ми е динамично, срещам се с много хора и тук е като пристан –  казва Радина. – Чувам само песента на птиците и шума на листата на дърветата, а понякога тишината е пълна.“

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР