Не дръжте разкрасяващата маска твърде дълго на лицето!

eva.bg 04 January 2021

Снимка: Instagram

Предвид ниските температури и пандемията, сега прекарваме много повече време вкъщи. Това ни позволява по-често да се поглезим с бюти ритуали.

Маските за лице са сред най-ефективните продукти в грижата за кожата. Те имат по-силно действие от кремовете и следователно резултатите са много по-бързи и видими. В момента студът, но и постоянното работене на климатиците на закрито, изсушават кожата и нуждата от маска става все по-необходима.

Много е важно обаче инструкциите за ползване на маските да бъдат спазени. И не, не е добре да държите продукта повече, отколкото пише на опаковката. Много хора имат противоположно мнение, смятайки че препоръчителното време трябва да бъде увеличено за още по-впечатляващ ефект. Е, не е така. Задържането на маската върху кожата повече от необходимото може да доведе до раздразнения, зачервяване, изсушаване, лющене и дори акне.

Популярните хартиени маски наистина овлажняват кожата, успокояват я, а антиоксидантните компоненти забавят процеса на стареене. Тези маски обаче работят във ваша полза, докато са още мокри. Ако усетите, че хартията изсъхва върху кожата ви, започват обратните процеси – маската ще започне да абсорбира влагата от кожата ви.

Същото важи и за маските на глинена основа. Ако глината се втвърди, това е знак, че е време да отмиете маската. Ако оставите продукта да изсъхне напълно, кожата ви вероятно ще започне да се лющи, ще я усещате опъната, а изсъхналите глинени частици може да запушат порите, предизвиквайки възпаление и акне.

Другото, което трябва да имате предвид, са активните съставки, които имат положителен ефект върху кожата, но за определено време. Продължителният контакт с тях започва да дразни кожата. Става дума за витамин C, киселините BHA и AHA, които често се съдържат в разкрасяващите продукти. Това е валидно и за много натурални масла, които също може да нанесат по-скоро щети, отколкото ползи, ако ги оставите да действат прекалено дълго.

Обикновено проблемите, създадени от неправилното използване на бюти продукт, може да се лекуват с месеци. Затова най-добре в онези десетина минути, които ще си отделите за някой разкрасяващ ритуал, следвайте правилно всички инструкции – те неслучайно са там. И помнете, че всичко полезно може да стане ваш враг, ако не е в умерени количества.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР