Светлина за релакс

Осветлението е най-добрият начин за постигане на комфорт в дома

Елка Влаховска 09 December 2020

Nantan Pendant Lamp Black, B&Q

Снимка: пресофиси

Тендецията да прекарваме повече дълги вечери у дома е причина създаването на пространство, което е топло и релаксиращо, да  стане по-важно от всякога.

Докато мнозина свързват понятието за уют с одеяла и възглавници, експертът по психология на интериорния дизайн Ники Шафър, консултант на B&Q, водещия търговец на дребно на стоки за дома и градината в Обединеното кралство, твърди, че осветлението всъщност е най-добрият начин за постигане на комфорт в дома.

Ето седем от неговите експертни съвета.

1. Светлината се влияе от цветовете наоколо – по-тъмните цветове поглъщат част от нея, докато бялото и по-светлите цветове я „отблъскват“, така че помислете добре как искате да се чувствате в пространството, за което проектирате осветлението си.

2. Когато мислите как да направите дома си уютно убежище от външния свят, най-добре е да започнете „пътуването към спокойствието“ още в коридора. Като първото вътрешно пространство, което виждате след дълъг работен ден, той ви пренастройва за релакс още преди да сте пристъпили навътре в апартамента.

3. Не подценявайте въздействието на перфектната крушка. Температурата на крушката се измерва в келвини. Докато високите келвини дават по-неутрална бяла светлина, за да създадат енергизираща и ярка среда, ниските келвини осигуряват по-топло и „по-уютно“ осветление.

4. Когато си почивате на дивана в хола, е най-добре да си осигурите подвижна подова лампа с разсеяно осветление и с възможност за регулиране на светлината, която да премествате според настроението си.

5. Ако имате по-тъмен ъгъл в хола, може ли лампата да го превърне в кът за четене? Ако е така, опитайте да добавите лампа до любимия си фотьойл или от двете страни на дивана.

6. Лампите на нощните шкафчета са чудесно решение за спалнята, тъй като обграждат леглото и изглеждат прекрасно в симетрията си. Помислете за отделна светлина за четене, но запазете възможността за по-романтичен или по-уютен източник на светлина.

7. Кухните изискват по-ярка светлина, когато работите в тях, но е хубаво да намалите светлината, когато се храните или просто се наслаждавате на чаша вино. Висящите светлини над масата за хранене са прекрасен начин да създадете атмосферата за романтична вечеря. Ето защо не забравяйте да изберете модели, които позволяват регулиране на светлината.  

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР